Kemi
pH beregning og vands autoprotolyse.
12. november 2007 af
unistud2 (Slettet)
Hej.
Jeg håber nogen kan hjælpe. Jeg tror ikke det er svært det her, men det er så længe siden jeg har regnet den slags, at jeg er helt blank.
Jeg skal regne pH af NaI i en 0,1 M opløsning, men der skal tages hensyn til vands autoprotolyse.
Na+ har en pKa værdi på 14,48.
NaI --> Na+ + I-
Er der nogen der kan hjælpe?? Jeg har prøvet selv og får pH værdien til 13, men da NaI er en svag syre, kan det jo ikke passe.
Jeg håber nogen vil komme med et hint og noget hjælp.
Jeg håber nogen kan hjælpe. Jeg tror ikke det er svært det her, men det er så længe siden jeg har regnet den slags, at jeg er helt blank.
Jeg skal regne pH af NaI i en 0,1 M opløsning, men der skal tages hensyn til vands autoprotolyse.
Na+ har en pKa værdi på 14,48.
NaI --> Na+ + I-
Er der nogen der kan hjælpe?? Jeg har prøvet selv og får pH værdien til 13, men da NaI er en svag syre, kan det jo ikke passe.
Jeg håber nogen vil komme med et hint og noget hjælp.
Svar #1
13. november 2007 af apandersen (Slettet)
Jeg tror der er et eller andet du har misforstået eller noget du har glemt at skrive. NaI er IKKE en syre. For at kunne være en syre, skal stoffet have et H-atom. Ellers kan den jo ikke afgive et H+.
Hvor har du fået den pKa-værdi fra?
Hvis det endelig var en syre, er det udfra pKa-værdien en svag syre. I såfald skal følgende formel bruges:
pH = ½*(pKa-log(c))
Dvs.
pH = ½*(14,48-log(0,1)) = ½*(14,48+1)= ½*15,48 = 7,74
Men igen: NaI er ikke en syre
Hvor har du fået den pKa-værdi fra?
Hvis det endelig var en syre, er det udfra pKa-værdien en svag syre. I såfald skal følgende formel bruges:
pH = ½*(pKa-log(c))
Dvs.
pH = ½*(14,48-log(0,1)) = ½*(14,48+1)= ½*15,48 = 7,74
Men igen: NaI er ikke en syre
Skriv et svar til: pH beregning og vands autoprotolyse.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
