Fysik
Stjernen Capella. Beregne raduis.
15. november 2007 af
toast7 (Slettet)
Capella i stjernebilledet Auriga ligger 46 lysår fra jorden. Jorden modtager stråling fra stjernen med effekten 1,2*10^-8 W/m^2. Ud fra lysets farvesammensætning kan man vurdere, at stjernens overfladetemperatur er 5200 K.
Hvor stor er Capellas radius?
Hvor stor er Capellas radius?
Svar #2
15. november 2007 af Riemann
Hints:
Udnyt at effekten hvormed stjernen udsender energi er
P = A*rho*T
Se i dette dokument for definition af symboler http://www.emu.dk/gym/fag/fy/uvm/forsoeg/data/kompendium_5udg.pdf
(se under Atom og Kernefysik).
Udnyt herefter, at intensiteten er proportionel med 1 dividere med afstanden i anden...
Udnyt at effekten hvormed stjernen udsender energi er
P = A*rho*T
Se i dette dokument for definition af symboler http://www.emu.dk/gym/fag/fy/uvm/forsoeg/data/kompendium_5udg.pdf
(se under Atom og Kernefysik).
Udnyt herefter, at intensiteten er proportionel med 1 dividere med afstanden i anden...
Svar #4
15. november 2007 af Riemann
#3
Ja, det kan jeg...
Først vil jeg lige rette mig selv. Der skulle have stået T^4 i #2.
Den totale lysmængde som stjernen udsender er
P = A*sigma*T^4
A er overfladearealet, sigma er stefan-boltzmann-konstanten (jeg kan fejlagtigt til at benævne den som rho i #2 - det gik lige hurtigt nok i det indlæg ;) ). Udtrykket kan omskrives til
P = 4*pi*R^2*sigma*T^4
hvor R er radius af stjernen. den flux f (det hedder den størrelse, der er 1,2*10^-8 W/m^2 i dit tilfælde) man observerer i afstanden r, er nu
f = P / (4*pi*r^2)
= 4*pi*R^2*sigma*T^4 / (4*pi*r^2)
= R^2*sigma*T^4 / (r^2)
Dvs.,
R^2 = f*r^2 /(T^4*sigma)
Du kender både f (som er 1,2*10^-8 W/m^2), r og T. sigma kan du slå op i din bog (eller et andet sted...).
Ja, det kan jeg...
Først vil jeg lige rette mig selv. Der skulle have stået T^4 i #2.
Den totale lysmængde som stjernen udsender er
P = A*sigma*T^4
A er overfladearealet, sigma er stefan-boltzmann-konstanten (jeg kan fejlagtigt til at benævne den som rho i #2 - det gik lige hurtigt nok i det indlæg ;) ). Udtrykket kan omskrives til
P = 4*pi*R^2*sigma*T^4
hvor R er radius af stjernen. den flux f (det hedder den størrelse, der er 1,2*10^-8 W/m^2 i dit tilfælde) man observerer i afstanden r, er nu
f = P / (4*pi*r^2)
= 4*pi*R^2*sigma*T^4 / (4*pi*r^2)
= R^2*sigma*T^4 / (r^2)
Dvs.,
R^2 = f*r^2 /(T^4*sigma)
Du kender både f (som er 1,2*10^-8 W/m^2), r og T. sigma kan du slå op i din bog (eller et andet sted...).
Svar #5
15. november 2007 af toast7 (Slettet)
Tak for hjælpen.
Kan det passe at radius er 7,40331*10^9 m
Kan det passe at radius er 7,40331*10^9 m
Skriv et svar til: Stjernen Capella. Beregne raduis.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
