Matematik

# spørgsmål til mundtlig årsprøve

31. maj 2004 af Mads123 (Slettet)
Skal til mundtlig årsprøve i matematik og der er 3 underspørgsmål jeg ikke lige kan. Håber i kan hjælpe.

Gør rede for andengradspolynomiers faktoricering, (dvs. bevis at: ax^2 + bx + c = a(x-r1)(x-r2))


Definer cosinus og sinus ved hjælp af enhedscirklen.


Gør rede for at punkterne (x,log(f(x))) ligger på en ret linie i et sædvanligt koordinatsystem, netop hvis f er en eksponentiel udvikling.

Svar #1
31. maj 2004 af Mads123 (Slettet)

Jo, en til.

Hvordan skal man bevise at (a+b)^2 = a^2 + b^2 +2ab

Altså det giver sig selv når man ganger det ud, men hvordan skal man bevise det?

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2004 af 404error (Slettet)

ad 1) Du kender udtrykket for rødderne for et andengradspolynomium. Indsæt, gang ud.

ad 2) Tegn enhedscirklen med centrum i origo. For en vinkel v målt i positiv omløbsretning, betragt den retvinklede trekant som retningspunktet til v danner med origo og projektionen af retningspunktet på førsteaksen. Cosinus til v er længden (med fortegn) af den hosliggende katete, sinus til v længden (med fortegn) af den hinliggende katete ift. origo. Eller sagt lidt simplere, cos(v) er førstekoordinaten til retningspunktet for v, sin(v) andenkoordinaten.

ad 3) Hvis grafen (x,log(f(x)) giver anledning til en ret linie er

log(f(x))=ax+b,

for passende konstanter a og b. Tag 10^ på begge sider og brug lidt regneregler

f(x)=10^(ax+b)=10^b*10^(a*x)

Lad 10^a=A og 10^b=B. Da får du

f(x)=B*A^x.

ad 4) Gang ud - som du selv siger. Mere er der ikke i det, udover at vise, at man kan "gange ind i parentes".

Svar #3
01. juni 2004 af Mads123 (Slettet)

Tak for hjælpen!

Har dog stadig ikke rigtig forstået 1'eren.

Og der er lige dukket en ny op:

Gør rede for cosinusrelationerne, (også hvis højden falder udenfor trekanten)

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. juni 2004 af Katty (Slettet)

4)(a+b)^2=(a+b)*(a+b)=
a^2+ab+ba+b^2 = a^2+2ab+b^2

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2004 af 404error (Slettet)

#3: OK, det er også tunge regnerier. Lad x_1 være en rod i

p(x) = ax^2+bx+c.

Dvs. vi kan skrive

c = -ax_1^2-bx_1,

og heraf

p(x) = ax^2+bx-ax_1^2-bx_1

Flyt nu lidt rundt:

p(x) = a(x^2-x_1^2)+b(x-x_1),

og brug reglen om "to tals sum gange de samme to tals differens" og flyt mere rundt:

p(x) = a(x-x_1)(x+x_1+b/a)

Men faktisk er (tjek!)

- x_2 = x_1+b/a,

og du får da din faktorisering.

Mht. indlæg #3 er du nødt til at være mere specifik - beviset står velsagtens i dine bøger, og jeg kan næppe gøre tingene meget klarere her.

Skriv et svar til: # spørgsmål til mundtlig årsprøve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.