Matematik

Eksponentielt aftagende funktion

20. november 2007 af Oziriz (Slettet)
Hej!
Jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe denne opgave an så håber på i kunne hjælpe mig!

Temperatur (T) -25 -20 -15 -10
Holdbarhed (D) 280 154 91 49

Det oplyses at D med god tilnærmelse er en eksponentielt aftagende funktion af T.

a) Bestem en forskrift for denne funktion

b) Bestem ved hjælp af den fundne forskrift halveringskonstanten for holdbarheden, og bestem den procentvise ændring i holdbarheden, når temperaturen øges 2 grader Celsius

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2007 af Sherwood (Slettet)

Plot tallene ind i din lommeregner og benyt ExpReg (eksponetiel regression).

Herefter kan du gå videre og eventuelt spørge, hvis du stadig ikke kan resten.

Svar #2
20. november 2007 af Oziriz (Slettet)

Mange tak:) så fik jeg løst a og en anden opgave jeg ikke har skrevet her. Men Jeg forstår stadig ikke hvordan jeg skal løse opg b.

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2007 af Sherwood (Slettet)

T½=ln(½)/ln(a)

Kig i din bog under vækstregler for eksponetielle funktioner.

Svar #4
20. november 2007 af Oziriz (Slettet)

okay så fandt jeg halveringskonstanten!
Når jeg kigger i min bog under vækstregler står der: Der gælder at ændringen i procent af y-værdien, når x vokser med 1 vil være (a-1)*100% og f(x+1)=a*f(x), hvor a kaldes fremskrivningsfaktoren. Hvordan skal jeg bruge dette til at finde den procentvise ændring når temp stiger med 2?

Svar #5
20. november 2007 af Oziriz (Slettet)

okay så fandt jeg halveringskonstanten!
Når jeg kigger i min bog under vækstregler står der: Der gælder at ændringen i procent af y-værdien, når x vokser med 1 vil være (a-1)*100% og f(x+1)=a*f(x), hvor a kaldes fremskrivningsfaktoren. Hvordan skal jeg bruge dette til at finde den procentvise ændring når temp stiger med 2?

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2007 af Sherwood (Slettet)

Hvad fik du a til?

Svar #7
20. november 2007 af Oziriz (Slettet)

altså fremskrivningsfaktoren ? den fik jeg til 0.080126.
Jeg prøvede mig lidt frem og jeg fik (0.080126-1)*100 = -91.98%

Jeg brugte ligningen (f(x+1)-f(x))/f(x)=a-1 = 0.080126

Kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2007 af Sherwood (Slettet)

Det kan også gøres på denne måske simplere måde: http://studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=422561

Svar #9
20. november 2007 af Oziriz (Slettet)

Mange tak :)

Skriv et svar til: Eksponentielt aftagende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.