Kemi
Svær reaktionskinetik
03. december 2007 af
Oxygen2 (Slettet)
Hej jeg har en meget svært opgaver om rektionskinetik.. og har virklig brug for hjælp i den:
Der udføres et eksperiment, hvorbromethanblandes med prpan1-olat (CH3CH2CH2O^-). Begyndelseskoncentrationerne af de to stoffer er ens, og de reagerer i forholdet 1:1.
Den aktuelle stofmængdekoncentration af bromethan bestemmes som funktion af tiden.
Eksperiment giver følgende måledata:
3min = 0,210M
9min = 0,177M
15min = 0,152M
21min = 0,134M
24min = 0,126M
30min = 0,114M
Jeg skal vise at det er en andeordensreaktion og bestemme hastighedskonstanten k..
Jeg har bestemt k til 0,1494.. kan det passer og hvordan kan vise det er en andeordens reaktion.. er det ikke bare ved at lave graf..?
Så skal jeg bestemme reaktionshastigheden til tiden 60 minutter.. og detter aner jeg ikke hvordan..
Please er der nogen der kan hjælpe..?
på forhånd tak
Der udføres et eksperiment, hvorbromethanblandes med prpan1-olat (CH3CH2CH2O^-). Begyndelseskoncentrationerne af de to stoffer er ens, og de reagerer i forholdet 1:1.
Den aktuelle stofmængdekoncentration af bromethan bestemmes som funktion af tiden.
Eksperiment giver følgende måledata:
3min = 0,210M
9min = 0,177M
15min = 0,152M
21min = 0,134M
24min = 0,126M
30min = 0,114M
Jeg skal vise at det er en andeordensreaktion og bestemme hastighedskonstanten k..
Jeg har bestemt k til 0,1494.. kan det passer og hvordan kan vise det er en andeordens reaktion.. er det ikke bare ved at lave graf..?
Så skal jeg bestemme reaktionshastigheden til tiden 60 minutter.. og detter aner jeg ikke hvordan..
Please er der nogen der kan hjælpe..?
på forhånd tak
Svar #1
04. december 2007 af inger_ho (Slettet)
For at vise reaktionen er en anden ordens, skal du lave en graf ja.. Men du skal også lave grafen for en første ordens. Altså 2 grafer: en (t,ln[A])-graf (1.ordens) og en (t,1/[A])-graf (2.ordens)
Når du får lavet graferne på excel eller grafregneren kommer der nogle R^2 tal, hvilke viser hvor nøjagtig den lige linje gennem punkterne er.. Dvs desto tættere R^2=1, desto bedre er grafen - derfor skal du vælge den graf, hvis R^2 der ligger tættest på 1
Husk dog at regne tiden om til sekunder, det er mere håndgribelig til de følgende delopgaver der er i en opgave
Når du har fundet hastighedskonstanten anvender du grafen til at bestemme reaktionshastigheden. Ligningen kommer til at se således ud: 1/[A]=k*t+b
Du indsætter tiden, t=3600, og k har du, og b får du fra grafen. Heraf isolerer du koncentrationen
Herefter ved du at reaktionshastigheden for en andenordens er givet ved: v=k*[A]^2 - du indsætter koncentrationen og hastighedskonstanten ind i ligningen og får v (som er reaktionshastigheden)
Når du får lavet graferne på excel eller grafregneren kommer der nogle R^2 tal, hvilke viser hvor nøjagtig den lige linje gennem punkterne er.. Dvs desto tættere R^2=1, desto bedre er grafen - derfor skal du vælge den graf, hvis R^2 der ligger tættest på 1
Husk dog at regne tiden om til sekunder, det er mere håndgribelig til de følgende delopgaver der er i en opgave
Når du har fundet hastighedskonstanten anvender du grafen til at bestemme reaktionshastigheden. Ligningen kommer til at se således ud: 1/[A]=k*t+b
Du indsætter tiden, t=3600, og k har du, og b får du fra grafen. Heraf isolerer du koncentrationen
Herefter ved du at reaktionshastigheden for en andenordens er givet ved: v=k*[A]^2 - du indsætter koncentrationen og hastighedskonstanten ind i ligningen og får v (som er reaktionshastigheden)
Skriv et svar til: Svær reaktionskinetik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
