Kemi
Mængdeberegnings opgave
11. december 2007 af
Jekawo (Slettet)
Opgave:
Der afvejes 1,88 g kaliumcarbonat, dihydrat, som opløses i demineraliseret vand i en 50 mL målekoble, hvorefter der fyldes op til mærket med vand og omrystes.
a) beregn de aktuelle koncentrationer af K+ og CO3-- i den fremstillede opløsning
Der udtages nu med pipette 5,0 mL af opløsningen som overføres til en 100 mL målekolbe. der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.
b) Beregn de aktuelle Koncentrationer af K+ og CO3-- i den fortyndede opløsning
hvordan skal jeg lige få det løst??
Der afvejes 1,88 g kaliumcarbonat, dihydrat, som opløses i demineraliseret vand i en 50 mL målekoble, hvorefter der fyldes op til mærket med vand og omrystes.
a) beregn de aktuelle koncentrationer af K+ og CO3-- i den fremstillede opløsning
Der udtages nu med pipette 5,0 mL af opløsningen som overføres til en 100 mL målekolbe. der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.
b) Beregn de aktuelle Koncentrationer af K+ og CO3-- i den fortyndede opløsning
hvordan skal jeg lige få det løst??
Svar #1
12. december 2007 af mathon
M(K2CO3*2H2O) = 174,21 g/mol
let opløseligt:
K2CO3*2H2O(s) --> 2K^(+)(aq) + CO3^(2-)(aq) + H2O, hvoraf ses, at
n(2K^(+)(aq)) = 2*n(K2CO3*2H2O(s))
og
n(CO3^(2-)(aq)) = n(K2CO3*2H2O(s))
a)
n(K2CO3*2H2O(s)) = (1,88 g)/(174,21 g/mol) = 0,010792 mol
c(K^(+)(aq))_aktuel = n(K^(+)(aq))/(0,05 L) = 2*n(K2CO3*2H2O(s))/(0,05 L) = 2*0,010792 mol/(0,05 L) =
0,431663 mol/L = 0,431663 M
c(CO3^(2-)(aq))_aktuel = n(K2CO3*2H2O(s))/((0,05 L) =
0,010792 mol/((0,05 L) = 0,215831 mol/L
b)
5,0 mL af opløsningen
indeholder
n(K^(+)(aq)) = (5,0 mL)*(0,431663 mmol/mL) = 2,15831 mmol
og
n(CO3^(2-)(aq)) = (5,0 mL)*(0,215831 mmol/mL) = 1,07916 mmol
c_fortyndet(K^(+)(aq)) = (2,15831 mmol)/(100 mL) = 0,021583 mmol/mL = 0,021583 mol/L = 0,021583 M
c_fortyndet(CO3^(2-)(aq)) = (1,07916 mmol)/(100 mL) = 0,0107916 mmol/mL =
0,0107916 mol/L = 0,0107916 M
let opløseligt:
K2CO3*2H2O(s) --> 2K^(+)(aq) + CO3^(2-)(aq) + H2O, hvoraf ses, at
n(2K^(+)(aq)) = 2*n(K2CO3*2H2O(s))
og
n(CO3^(2-)(aq)) = n(K2CO3*2H2O(s))
a)
n(K2CO3*2H2O(s)) = (1,88 g)/(174,21 g/mol) = 0,010792 mol
c(K^(+)(aq))_aktuel = n(K^(+)(aq))/(0,05 L) = 2*n(K2CO3*2H2O(s))/(0,05 L) = 2*0,010792 mol/(0,05 L) =
0,431663 mol/L = 0,431663 M
c(CO3^(2-)(aq))_aktuel = n(K2CO3*2H2O(s))/((0,05 L) =
0,010792 mol/((0,05 L) = 0,215831 mol/L
b)
5,0 mL af opløsningen
indeholder
n(K^(+)(aq)) = (5,0 mL)*(0,431663 mmol/mL) = 2,15831 mmol
og
n(CO3^(2-)(aq)) = (5,0 mL)*(0,215831 mmol/mL) = 1,07916 mmol
c_fortyndet(K^(+)(aq)) = (2,15831 mmol)/(100 mL) = 0,021583 mmol/mL = 0,021583 mol/L = 0,021583 M
c_fortyndet(CO3^(2-)(aq)) = (1,07916 mmol)/(100 mL) = 0,0107916 mmol/mL =
0,0107916 mol/L = 0,0107916 M
Skriv et svar til: Mængdeberegnings opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
