Matematik
Problem med en cikelbue´s ydrediameter.
20. februar 2003 af
SP anonym (Slettet)
Hej alle..
Det er opgave 115 i "TEKNISK MATEMATIK" som bruges på HTX.
Jeg skal beregne en cirkels ydrediameter, og hvad jeg får oplyst er:
h på cikelbuen = 22cm
Korden på cirkelbuen = 80Cm..
Hvordan regner jeg så dens yderstediameter??
På forhånd tak
Det er opgave 115 i "TEKNISK MATEMATIK" som bruges på HTX.
Jeg skal beregne en cirkels ydrediameter, og hvad jeg får oplyst er:
h på cikelbuen = 22cm
Korden på cirkelbuen = 80Cm..
Hvordan regner jeg så dens yderstediameter??
På forhånd tak
Svar #1
20. februar 2003 af SP anonym (Slettet)
Hej Rune
Du kender h og k og med flg. formel, skal du "blot" isolere r.
h=r*(1-(1-(k/2*r)^2)^0.5)
Dvs.
(1-h/r)^2 = 1-(k/2*r)^2
regne regne
r = (4*h^2+k^2)/8*h
Det giver
r = 47,36 cm.
Kontrollér ved at sætte r ind i øverste formel, så får du h = 22 cm.
Du kender h og k og med flg. formel, skal du "blot" isolere r.
h=r*(1-(1-(k/2*r)^2)^0.5)
Dvs.
(1-h/r)^2 = 1-(k/2*r)^2
regne regne
r = (4*h^2+k^2)/8*h
Det giver
r = 47,36 cm.
Kontrollér ved at sætte r ind i øverste formel, så får du h = 22 cm.
Svar #2
20. februar 2003 af SP anonym (Slettet)
Hvordan kan den blive mindre end korden? Altså det er en cikelbue, hvor korden er 80, så må den også være længere altså den yderste "streg"? I facitlisten står der 94,73 ( mener jeg ) men hvad kan jeg bruge det til?
Skriv et svar til: Problem med en cikelbue´s ydrediameter.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
