Kemi

pH- opløsninger af stærke baser

08. januar 2008 af piip (Slettet)
Hej. Er det nogen der ville hjælpe mig med at finde ud af hvordan man løser disse 2 opgaver? Gerne en forklaring, så jeg kan få det ind i mit hoved. :) På forhånd tusind tak.

Til 100 mL rent vand tilsættes 10 mL 0,60 M saltsyre.

1. Jeg skal nu beregne pH i opløsningen.

2. Beregn pH i opløsningen efter besetilsætningen. Jeg ved dog at til opløsningen tilsættes 20 mL 0,20 M NaOH.

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2008 af dnadan (Slettet)

1
pH=-logCs for stærke syrer.

2
Opskriv reaktionsskeamet mellem NaOH og HCl, dette vil hjælpe lidt senere hen.
Beregn stofmængden af henholdsvis NaOH og HCl før reaktionen.

Se herefter på reaktionsskemaet, hvordan NaOH og HCl reagerer med hinanden, ud fra dette, kan du regne ud, hvor meget HCl, der er i overskud(n(HCl)-n(NaOH))
Herefter findes koncentrationen af denne opløsning, hvormed pH kan beregnes som i 1.

(jeg håber det var en smule forståeligt :) )

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2008 af mathon

HCl er en stærk syre, dvs. 100% ioniseret, hvorfor

HCl(aq) + H2O --> Cl^(-)(aq) + H3O^(+)(aq)

n(HCl)_formel = V*c

n(H3O^(+)) = n(HCl)_formel
hvoraf

c(H3O^(+)) beregnes

pH beregnes
som
pH = -log([H3O^(+)])


NaOH er en stærk base, dvs. 100% ioniseret, hvorfor

NaOH(aq) --> Na^(+)(aq + OH^(-)(aq)
n(OH^(-)(aq)) = n(NaOH(aq))_formel

find ud af om HCl eller NaOH er i overskud

beregn antal overskuds-mol
c(overskudskomponent) = antal overskuds-mol/totalvolumen

beregn heraf pH - direkte
evt.
indirekte ved brug af
pH = 14 - pOH

Svar #3
08. januar 2008 af piip (Slettet)

tak for hjælpen. jeg forstår godt opgave 1. men jeg har lidt svært ved 2'eren. jeg er lidt svag til reaktionsskemaerne. ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2008 af mathon

HCl + NaOH --> NaCl + H2O
1 mol HCl ækvivalerer 1 mol NaOH, dvs. i mængdeforholdet 1:1

n(HCl) = (10 mL)*(0,60 mmol/mL) = 6 mmol

tilsat NaOH
n(NaOH) = (20 mL)*(0,20 mmol/mL) = 4 mmol

de 4 mmol NaOH reagerer med 4 mmol HCl under dannelse af saltvand

der resterer (6-4)mmol HCl = 2 mmol HCl, der foreligger som
H3O^(+) + Cl^(-), hvoraf

n(H3O^(+)) = n(HCl)_overskuds_formel = 2 mmol

c(H3O^(+)) = n(HCl)_overskuds_formel/toltalvolumen = (2 mmol)/(130 mL) = 0,015385 mmol/mL = 0,015385 mol/L = 0,015385 M

pH = -log(c(H3O^(+))) = -log(0,015385) = 1,81291 = ca. 1,8

Svar #5
08. januar 2008 af piip (Slettet)

Okay, tusind tak. :) Jeg er med nu.

Et sidste spørgsmål. Det er til den første opgave. Jeg skal bruge denne formel: V*c ikke sandt?

Men jeg ved ikke hvordan jeg får den ind på lommeregneren?

Svar #6
08. januar 2008 af piip (Slettet)

Altså, hvad det er for nogle tal jeg skal indsætte ind på lommeregneren.?

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2008 af mathon

1)
n(H3O^(+)) = n(HCl) = V*c = (10 mL)*(0,60 mmol/mL) = 6 mmol

c(H3O^(+)) = n/V = (6 mmol)/(110 mL) = 0,054545 mmol/mL = 0,054545 mol/L =
0,054545 M

pH = -log(c(H3O^(+))) = -log(0,054545) = 1,26324 = ca. 1,3

Svar #8
08. januar 2008 af piip (Slettet)

Cool, jeg er total med nu. :) tusind tak for hjælpen. :)

Skriv et svar til: pH- opløsninger af stærke baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.