Matematik

Beskrivelse af potensvækst

17. januar 2008 af Bruceboy (Slettet)
Jeg skal beskrive potensvækst til en opgave. Evt. nogen der kan rette for nogle eventuelle fejl, og putte noget ind hvis det mangler?
Tak pf.

Potensvækst bruges til at beskrive to størrelser, som vokser potentielt. Det betyder, at hvis størrelserne afbilledes i et koordinatsystem, skal der for hver tilvækst med 1 på x-aksen ganges med en fremskrivningsfaktor x for at få den nye funktionsværdi. Hvis grafen for den potentielle funktion går gennem (0,0) er potensen a ulig og positiv eller lige og positiv (a > 0), hvorimod at hvis grafen ikke går gennem (0,0) er a er ulig og negativ eller lige og negativ (a < 0).
Variationsområdet for den uafhængige variabel er alle positive reelle tal (x > 0). Regneforskriften for potensvækst og for eksponentiel vækst ligner hinanden meget, da der kun er byttet om på x og a. Altså ser regneforskriften for potensvækst sådan ud; f(x) = b · xa, hvor Dm(f)=R+.
Grafen for potensvækst giver en ret linje i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem, og det er den eneste type vækst, der kan det. Derfor kan man undersøge, om der er tale om potensvækst ved at indtegne grafen i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem og se, om den her danner en ret linje der tilnærmelsesvis rammer de givende punkter. Hvis grafen ikke gør det, er der ikke tale om en potensvækst.
Vækstegenskab: Samme relative tilvækst på x-aksen giver samme relative tilvækst på y-aksen

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2008 af ibibib (Slettet)

"tilvækst med 1 på x-aksen". Det må der ikkke stå.

I stedet kan du skrive: "Hvis x bliver ganget med F_x, så bliver y ganget med F_y, hvor F_y=(F_x)^a."
Det er det som du formulerer som en vækstegenskab.

Hvorfor skriver du om a ulig og lige? a behøver ikke at være et helt tal.

Du kan tilføje:
Hvis 0<a<1 vokser y i procent langsommere end x vokser i procent.
Hvis a>0 vokser y i procent hurtigere end x vokser i procent.

Svar #2
17. januar 2008 af Bruceboy (Slettet)

Okay, tak for det.. Men hvad skal der står ved understreggerne. fx. "hvis x bliver ganget med F_x ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2008 af mathon

F_x betyder "x-Forhold", dvs. forholdet (x2/x1)

F_y betyder "y-Forhold", dvs. forholdet (y2/y1),

hvor
F_y = (F_x)^a
og
F_x = (F_y)^(1/a)

Svar #4
17. januar 2008 af Bruceboy (Slettet)

Okay.. Jeg forstår det forholdsvis.. Aner bare ikke hvordan jeg skal formulere det ind i beskrivelsen

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2008 af ibibib (Slettet)

Du skriver det med sænket skrift:

Det skal være et stort F. (der er noget galt med LATEX)

Svar #6
17. januar 2008 af Bruceboy (Slettet)

Okay. Dvs. man kan formulere det på denne måde?;

Potensvækst bruges til at beskrive to størrelser, som vokser potentielt. Det betyder, at hvis størrelserne afbilledes i et koordinatsystem, vil samme relative tilvækst på x-aksen give samme relative tilvækst på y-saksen.

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2008 af mathon

relative x_tilvækst: (x2-x1)/x1 = (x2/x1) - 1

relative y_tilvækst: b(x2^a - x1^a)/(b*x1^a) = (x2/x1)^a - 1

hvorfor
der IKKE!!! er samme relative tilvækst for x og y.

Skriv et svar til: Beskrivelse af potensvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.