Kemi
Base styrke
20. januar 2008 af
kuerten15
Jeg skal opstille følgende baser efter styrke:
CH3CH2OH, ClCH2COONa, CH3COONa, CH3NH2, NaOH
Jeg har foreslået følgende:
CH3CH2OH < CH3COONa < ClCH2COONa < CH3NH2 < NaOH
Men i facit står der at CH3COONa er en stærkere base end ClCH2COONa og det forstår jeg ikke.
Håber, at der er nogle, der kan hjælpe...
CH3CH2OH, ClCH2COONa, CH3COONa, CH3NH2, NaOH
Jeg har foreslået følgende:
CH3CH2OH < CH3COONa < ClCH2COONa < CH3NH2 < NaOH
Men i facit står der at CH3COONa er en stærkere base end ClCH2COONa og det forstår jeg ikke.
Håber, at der er nogle, der kan hjælpe...
Svar #1
20. januar 2008 af niras (Slettet)
Nej, det er da underligt.
Normalt ville man sige at fordi pKa + pKb = pKw (pKw=14), så er en stærk syres korresponderende base svag.
Og ClCH2COOH er en stærkere syre end CH3COOH fordi:
"Because the dissociation of a carboxylic acid is an equilibrium process, anything that stabilizes the carboxylate anion favors increased dissociation and increases acidity. Thus, introducing an electron withdrawing chlorine atom spreads out the negative charge on the anion and makes the chloroacetic acid stronger than acetic acid [eddikesyre] by a factor of 75."
(Fundamentals for Organic Chemistry af John McMurry, p. 314):
Normalt ville man sige at fordi pKa + pKb = pKw (pKw=14), så er en stærk syres korresponderende base svag.
Og ClCH2COOH er en stærkere syre end CH3COOH fordi:
"Because the dissociation of a carboxylic acid is an equilibrium process, anything that stabilizes the carboxylate anion favors increased dissociation and increases acidity. Thus, introducing an electron withdrawing chlorine atom spreads out the negative charge on the anion and makes the chloroacetic acid stronger than acetic acid [eddikesyre] by a factor of 75."
(Fundamentals for Organic Chemistry af John McMurry, p. 314):
Svar #2
21. januar 2008 af Larsendrengen (Slettet)
Det er der da ikke noget underligt i facit.
ClCH2COOH er rigtig nok en stærkere syre end CH3COOH.
Jo stærkere syre, desto svagere er den korresponderende base.
Derfor er ClCH2COO(-) svagere end CH3COO(-).
ClCH2COOH er rigtig nok en stærkere syre end CH3COOH.
Jo stærkere syre, desto svagere er den korresponderende base.
Derfor er ClCH2COO(-) svagere end CH3COO(-).
Skriv et svar til: Base styrke
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
