Matematik
Hvordan løser ligningen?
28. januar 2008 af
hollak (Slettet)
Når en gletscher bevæger sig ned ad en bjergside, afhænger isens fart bl.a. af dybden under gletscher overfladen. jo dybdere man kommer ned i gletscheren, jo langsommere bevæger isen sig.
I en model for en bestemt gletscher regner man med, at isens fart er givet ved
v= 100-0,00046*h^4,
hvor v er farten, målt i cm/år, og h er dybden, målt i meter.
a) Bestem isens fart i 16 meters dybde og i overfladen.
- Mit svar: v= 100-0,00046*16^4=?
Langs gletscherens bund er isens fart 0.
b) Hvor høj er gletscheren?
-Mit svar: 0=100-0,00046*h^4? men hvordan løser jeg ligningen?
I en model for en bestemt gletscher regner man med, at isens fart er givet ved
v= 100-0,00046*h^4,
hvor v er farten, målt i cm/år, og h er dybden, målt i meter.
a) Bestem isens fart i 16 meters dybde og i overfladen.
- Mit svar: v= 100-0,00046*16^4=?
Langs gletscherens bund er isens fart 0.
b) Hvor høj er gletscheren?
-Mit svar: 0=100-0,00046*h^4? men hvordan løser jeg ligningen?
Svar #1
29. januar 2008 af Danielras (Slettet)
a) Korrekt, men du bliver også spurgt om farten i overfladen, altså h = 0.
b) Du isolerer bare h.
0 = 100-0,00046*h^4
0,00046*h^4 lægges til på begge sider:
0,00046*h^4 = 100
Der deles med 0,00046 på begge sider:
h^4 = (100/0,00046)
Den fjerde rod tages. Er det samme som at opløfte i (1/4):
h = (100/0,00046)^(1/4)
h1 = 21,59
h2 = -21,59
Gletcherens højde kan naturligvis ikke være negativ så:
h = 21,59m
b) Du isolerer bare h.
0 = 100-0,00046*h^4
0,00046*h^4 lægges til på begge sider:
0,00046*h^4 = 100
Der deles med 0,00046 på begge sider:
h^4 = (100/0,00046)
Den fjerde rod tages. Er det samme som at opløfte i (1/4):
h = (100/0,00046)^(1/4)
h1 = 21,59
h2 = -21,59
Gletcherens højde kan naturligvis ikke være negativ så:
h = 21,59m
Skriv et svar til: Hvordan løser ligningen?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
