Matematik
rumfang af noget af en cylinder
06. februar 2008 af
numsesparker (Slettet)
Opgave 253:
En vandret liggende beholder med plane endebunde har følgende dimensioner:
Indvendig diameter = 0,9 m
Indvendig længde = 1,65 m
a) Bestem beholderens rumindhold i liter?
Vi beregner beholderens rumindhold.
V=(d/2)^2 x pi x h
V=(0,9/2)^2 x pi x 1,65
V=1050 l
så langt så godt, men nu kommer den opgave jeg ikke kan finde ud af
b) En dag pejles væskehøjden på 330 mm (mål fra cylinderens bund til væskeoverflade).
Hvor mange liter indeholder beholderen? (349 liter)
er der nogen der kan give mig bare en formel eller et eller andet og gå ud fra jeg aner ikk hvordan jeg skal gribe den an?
En vandret liggende beholder med plane endebunde har følgende dimensioner:
Indvendig diameter = 0,9 m
Indvendig længde = 1,65 m
a) Bestem beholderens rumindhold i liter?
Vi beregner beholderens rumindhold.
V=(d/2)^2 x pi x h
V=(0,9/2)^2 x pi x 1,65
V=1050 l
så langt så godt, men nu kommer den opgave jeg ikke kan finde ud af
b) En dag pejles væskehøjden på 330 mm (mål fra cylinderens bund til væskeoverflade).
Hvor mange liter indeholder beholderen? (349 liter)
er der nogen der kan give mig bare en formel eller et eller andet og gå ud fra jeg aner ikk hvordan jeg skal gribe den an?
Svar #1
06. februar 2008 af Isomorphician
Du skal bruge formlen for udregning af et cirkelafsnit:
A = ((r^2)/2)*(((pi*v)/180)-sin(v)).
Men for at du kan bruge den formel skal du have regnet vinklen som overfladen udspænder ud.
Jeg har gjort det at jeg har lavet en tegning hvor overfladen er tegnet som en vandret korde 330 mm fra bunden. Derefter har jeg tegnet en lodret diameter, og to radier ud til væskens overflades berøring med cylinderen. Dermed får du to rette trekanter hvor du kan regne vinklerne ud.
A = ((r^2)/2)*(((pi*v)/180)-sin(v)).
Men for at du kan bruge den formel skal du have regnet vinklen som overfladen udspænder ud.
Jeg har gjort det at jeg har lavet en tegning hvor overfladen er tegnet som en vandret korde 330 mm fra bunden. Derefter har jeg tegnet en lodret diameter, og to radier ud til væskens overflades berøring med cylinderen. Dermed får du to rette trekanter hvor du kan regne vinklerne ud.
Skriv et svar til: rumfang af noget af en cylinder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
