Matematik

Hjælp til opgave

06. februar 2008 af 9200 (Slettet)
Opg 4027 i "vejledende eksempler på Eksamensopg i mat"

OPgaven: Indtegn tabellens oplysninger i et passende koordinatsystem, og gør rede for at der med god tilnærmelse gælder, at vægten målt i pund, er en eksponentiel voksende funktion af diameteren, målt i tommer.

Bestem forskrift for funkttionen. Det har jeg så gjort og jeg fik:

Forskrift: 163*x^1,057. Jeg kan både se at den er voksende ved grafen, men også ved at a er over 1.

Det spørgsmål jeg så ik kan finde ud af:
I 1925 blev der ophængt endnu en klokke i Saint Patricks Cathedral. Vægten af denne klokke er 560 pund.

Beregn ud fra den fundne sammenhæng den diameter, der svarer til denne vægt.

Hvordan?
Tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2008 af dnadan (Slettet)

løs ligningen 560=f(x)

Men i øvrigt. Den funktion du har opskrevet er potensiel og IKKE eksponentiel.

Svar #2
06. februar 2008 af 9200 (Slettet)

Jamen jeg forstår ikke hvordan jeg skal løse den vha. forskriften...

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2008 af dnadan (Slettet)

Først sikr dig, at du finder den rigtige forskrift.

Herefter løses ligningen:
560=f(x)=b*a^x

Svar #4
06. februar 2008 af 9200 (Slettet)

howsa det er sandt hva du siger: forskiften ser sådan ud: 163* 1,057^x.

Men kan du stadig hjælpe med ligningen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. februar 2008 af dnadan (Slettet)

#4 det var bedre :)

generelt:
k=b*a^x, hvor a=!1
<=>
k/b=a^x
<=> logaritmen tages på begge sider
ln(k/b)=ln(a^x)
<=> logaritmeregnereglen log(a^x)=log(a)*x benyttes:
ln(k/b)=ln(a)*x
<=>
ln(k/b)/ln(a)=x

Svar #6
06. februar 2008 af 9200 (Slettet)

Og k er de 560 pund?

TUSIND tak for, at du giver dig tid til at hjælpe. Folk sætter pris på det :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2008 af dnadan (Slettet)

#6
I dette tilfælde, ja.

Svar #8
06. februar 2008 af 9200 (Slettet)

Tak :)

Skriv et svar til: Hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.