Kemi

Forskellige addition-reaktionmekanismer?

18. februar 2008 af keh37mzv (Slettet)
Ligesom der findes forskellige reaktionsmekanismer for substitution og elimination (fx SN1/SN2 og E1/E2), findes der så også forskellige reaktionsmekanismer for addition? Eller sker de alle sammen ved "tekstbogseksemplet" CH3-CH=CH2 + Br2 -> [bromonium-ion] + Br- -> CH3-CHBr-CH2Br?

Findes der også andre substitutions og eliminationsmekanismer end SN1/SN2 og E1/E2?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2008 af Larsendrengen (Slettet)

I additionsreaktioner findes der også tilsvarende udtryk:

Ae1 og Ae2

Det står for elektrophil addition af henholdsvis 1 og 2 orden, eller rettere at de følger unimolekylær og bimolekylær kinetik i det hastighedsbestemmende trin.

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. februar 2008 af lottefar (Slettet)

Du har også E1cb som eliminationsreaktion, hvor du kan have OH- som leavinggruppe.

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2008 af Larsendrengen (Slettet)

E1cb mekanismen har ikke noget med HO(-) som leavinggruppe at gøre.

F.eks.

base + Br-CH2-CH2-COOEt --> CH2=CH-COOEt

følger typisk E1cb mekanisme. "cb" betyder "conjugated base", og henviser til at der skal være en anionstabiliserende gruppe (her esteren) beta-position til leavinggruppen. Første trin er dannelsen af carbanion, og derefter elimineres Br(-) ionen under dannelsen af C=C. Det er en trinvis reaktionsvej.

Svar #4
18. februar 2008 af keh37mzv (Slettet)

Tak for svarene, det var netop det jeg ledte efter.

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2008 af lottefar (Slettet)

#3 Det er jeg godt klar over. Måske skulle jeg have sat en bindestreg i stedet for et komma for at tydeliggøre det er sådan man husker dens eksistens ift. standard tekstbogseksempler.

Skriv et svar til: Forskellige addition-reaktionmekanismer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.