Biologi
Start- og stopkoder
19. februar 2008 af
Ryding (Slettet)
Hej.
Har denne biologi opgave - b. Forklar, hvorfor den i figur 2 viste nukleotidanalog stopper DNA-kopieringen.:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/syge05/2005-6-2.pdf
Har fået afvide det er noget med 3' og 5' som er start og stopkoder men ved slet ikke hvad jeg skal skrive..
Nogle der kan hjælpe???
Har denne biologi opgave - b. Forklar, hvorfor den i figur 2 viste nukleotidanalog stopper DNA-kopieringen.:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/syge05/2005-6-2.pdf
Har fået afvide det er noget med 3' og 5' som er start og stopkoder men ved slet ikke hvad jeg skal skrive..
Nogle der kan hjælpe???
Svar #2
19. februar 2008 af Stenalt (Slettet)
dideoxynukleotider indeholder ikke 3´ hydroxylgruppen, hvilket er nødvendigt for polymeriseringen...
Svar #3
19. februar 2008 af Dr. MolBio (Slettet)
Ah. En dideoxy, som du kan se mangler OH gruppen på 3´ carbon, hvilket gør, at polymerasen ikke kan genkende sitet. Denne analog bruges i den teknik som hedder Sangers dideoxy sekvensering..
Svar #5
20. februar 2008 af stud.med (Slettet)
Skriv som stenalt og dr.molbio har sagt...historien er ikke længere end det. DNA-polymerasen kan ikke påkoble det næste nucleotid når der ikke forekommer en OH-gruppe på 3.kulstof.
Det skal dog siges at den menneskelige genom-kopiering har en såkaldt proof-reading der cutter det ufunktionelle nucleotid ud og indsætter et nyt i stedet. Virus' DNA/RNA polymerase har ikke denne proof-reading funktion og dette benyttes bl.a. i behandlingen af herpes type 1,2 og 4:
1+2 = Herpes simplex virus (genital herpes, forkølelsessår, skoldkopper, helvedesild og i sjældne tilfælde meningitis/encephalitis). Behandles med Acyclovir der netop er et ddG.
4 = Cytomegalovirus der især er problematisk mht. foster-misdannelser samt hos AIDS-patienter. Behandles med Ganciclovir der ligeledes er en ddG.
HIV-infektioner bekæmpes ved at indgive bl.a. Azidothymidin der igen er et ddG-analog, også kaldet nucleosid reverse transcribtase inhibitors eller NRTI.
Det skal dog siges at den menneskelige genom-kopiering har en såkaldt proof-reading der cutter det ufunktionelle nucleotid ud og indsætter et nyt i stedet. Virus' DNA/RNA polymerase har ikke denne proof-reading funktion og dette benyttes bl.a. i behandlingen af herpes type 1,2 og 4:
1+2 = Herpes simplex virus (genital herpes, forkølelsessår, skoldkopper, helvedesild og i sjældne tilfælde meningitis/encephalitis). Behandles med Acyclovir der netop er et ddG.
4 = Cytomegalovirus der især er problematisk mht. foster-misdannelser samt hos AIDS-patienter. Behandles med Ganciclovir der ligeledes er en ddG.
HIV-infektioner bekæmpes ved at indgive bl.a. Azidothymidin der igen er et ddG-analog, også kaldet nucleosid reverse transcribtase inhibitors eller NRTI.
Skriv et svar til: Start- og stopkoder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
