Fysik

Lodret kast og konstant acceleration

24. februar 2008 af shafh (Slettet)
Har lodret kast ikke en konstant acceleration eller hvornår bruges konstant acceleration så? Hvad har lodret kast så?

Er nemlig blevet rimelig meget i tvivl efter at have fundet begge disse formler for stedfunktion i min fysikbog:
s(t)=0,5*a_0*t^2+v_0*t+s_0
y(t)=-0,5*g*t^2+v_0*t+s_0

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Lodret kast har en konstant acceleration. Den første ligning du har angivet er en helt generel formel for stedfunktionen, og nummer 2, kan kun bruges ved det lodrette kast.

Hvis du i din første ligning vælger at a skal være tyngdeaccelerationen, og at den er modsatrettet bevægelsesretningen, så fremkommer den anden ligning.

Svar #2
24. februar 2008 af shafh (Slettet)

Jamen er tyngdekraften ikke -m*g?

Skal der så ikke stå:
y(t)=-0,5*(-m)*g*t^2+v_0*t+s_0

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Det er tyngdeaccelerationen, og ikke tyngdekraften. Tyngdeaccelerationen er bare en acceleration på ca. 9,82 m/s^2 rettet mod jordens centrum. I formler plejer den at være angivet med bogstavet g. Dine formler er ens hvis a=-g.

Svar #4
24. februar 2008 af shafh (Slettet)

Hmm jeg mener bestemt at a=-g*m

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Det er ikke rigtigt. Tyngdekraften på et objekt er F=g*m. Men a=-g*m er helt forkert. g er en acceleration præcist ligesom a.

Skriv et svar til: Lodret kast og konstant acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.