Matematik

2 ligninger´. 2ubekendte

15. marts 2008 af 12345MARIA (Slettet)
en funktion f er bestemt ved f(x)=b*a^x. Grafen for f går gennem punkterne (2.20) pg (4.80). Bestem tallene a og b.

Hmm nogn der kunne hjælpe mig med at sætte mig igang da jeg ikk ved hvad man skal.. (udenhjælpemidler)


hmm ved godt j har sat den ind før, men nu j kommt i tvivl igen når man har to ligninger med 2 ubekendte, hvad gør man så lii præcis, end at skulle bruge logaritme som j ikk forstår så megt af.

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2008 af KristofferFage (Slettet)

Da du nok kender formlen: a = log(y2/y1)/log(x2/x1), kan du gøre flg:

log(80/20)/log(4/2)

log(4)/log(2)

log(2^2)/log(2)

a = 2*log(2)/log(2)= 2...

b = y/a^x, fundet ved at isolere b i den formel du gav..

b = 20/(2^2)= 5....

Gøres nemt uden lommeregner

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2008 af KristofferFage (Slettet)

Den eneste logaritmeregel du skal kunne for at lave dette er:

log(x^y) = y*log(x)...

Altså - hvis tallet i parentesen kan sættes i potens, kan denne potens flyttes udenfor..

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2008 af Sherwood (Slettet)

Det er en eksponentielfunktion. Det er ikke nødvendigt med logaritmer.

Benyt at:

a=(y2/y1)^(1/(x2-x1))

Svar #4
15. marts 2008 af 12345MARIA (Slettet)

okaay. tusind tark.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. marts 2008 af dnadan (Slettet)

Såfremt du ingen formler kan huske:
'en funktion f er bestemt ved f(x)=b*a^x. Grafen for f går gennem punkterne (2.20) pg (4.80). Bestem tallene a og b.'

To ligninger med to ubekendte opstilles:
20=b*a^2(1)og 80=b*a^4(2), hvor a og b begge er positive tal
Ligning 2 deles med ligning 1:
80/20=(b*a^4)/(b*a^2)
<=>
4=a^4/a^2=a^2
<=>
2=a

b findes ved indsættelse i f(x)=b*a^x

Skriv et svar til: 2 ligninger´. 2ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.