Kemi

Bestemmelse af temperatur i beholder :S

20. marts 2008 af spunkieboy (Slettet)
Hey

Står overfor det her problem:
Jeg har en graf, som viser hvordan ligevægtskonstanten for reaktion (II) afhænger af temperaturen. Og nu skal jeg så bestemme temperaturen.

Og jeg kan ikke rigtig finde ud af hvilken formel jeg skal isolere temperaturen i :S

Opgaven ses her: http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2001/2001-10-1ke.pdf
Den er på side 2 - c) Bestem temperaturen i beholderen.

Jeg har prøvet med hhv. van't Hoffs ligning, men der kræves det at jeg kender delta S, som skal beregnes i næste opgave, så er nok ikke den jeg skal bruge :/
Desuden har jeg fumlet med formlen for ligevægtskonstanten - R*T*ln(K) = -delta(G), men delta(G) forudsættes vel til værende ved 25 grader C?

Er gået lidt død her, er der nogen der har et tip?

//Dr. No

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis du har regnet b) kender du trykket af Ni(CO)4 og CO ved ligevægt.

Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten og indsæt to ovenstående tryk i dette. Du kan nu beregne ligevægtskonstanten og på grafen kan du aflæse den tilhørende temperatur.

Svar #2
20. marts 2008 af spunkieboy (Slettet)

#1 Tjae, altså mht. b)
Det er ikke helt den samme opgave som jeg har, men tæt på.
Min lyder: Vis, at partialtrykket af såvel CO som af Ni(CO)4 er 0.20 bar ved ligevægt.

Så allerede af opgaven kender jeg vel trykket ved ligevægt.

Udtrykket for ligevægtskonstanten du hentyder til antager jeg er van't Hoffs ligning? ln(k) = delta H/R * 1/T + delta S/R ?
Hvor indgår trykket i den ligning?

Eller er det en helt anden? Jeg sidder lige nu og kigger i min formelsamling, hvor der står følgende, hvor partialtryk indgår:

Y = (p(C)^c * x(D)^d)/[B]^b
Hvor Y er reaktionsbrøken, p(C) er partialtrykket af gas C, x(D) er stofmængdebrøken af partikel/stof D og [B] er koncentrationen af stof B. Eksponenterne er antallet af atomer i reaktionen som herunder:

aA(s) + b(B)(aq) --> cC(g) + d(D)(l)

Men reaktionen er jo med et solidt stof + en gas som bliver til en gas, så passer den overhovedet ind her?

Er ikke med på hvilket udtryk for ligevægtskonstanten du mener jeg skal bruge, men tak for tippet so far =)

//Dr. No

Svar #3
20. marts 2008 af spunkieboy (Slettet)

En ting til:

Kom til at tænke på kogepunktstemperaturen for stoffet? 43 grader C?
Eventuelt noget jeg skal bruge??

MVh

Dr. No

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Check lige dit eget link! - det lyder som ud udgaver af samme opgave, hvilket gør det vanskeligt at vide, hvad der er givet og hvad, der skal beregnes.

I opgaven (den i linket) står.

Starttryk 1 bar af CO. Ved ligevægt har 80 % af CO reageret til Ni(CO)4. Hermed kendes p,CO=20%*1 bar = 0,2 bar. p,Ni(CO)4 er også 0,2 bar.

Hermed kan du beregne K som: K=p,Ni(CO)4/(p,CO)^4

Hvad får du K til? aflæs temperaturen på grafen.

Skriv et svar til: Bestemmelse af temperatur i beholder :S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.