Kemi

1. Ordensreaktion - CCl4

08. april 2008 af LarsAK (Slettet)
jeg har brug for hjælp til en opgave som skal bruges i min studieretningsopgave, jeg tror jeg ved hvordan man gør, men er ikke helt sikker, så derfor dobbelt tjekker jeg. her er opgave beskrivelsen:

Betragt følgende 1. Ordensreaktion der forløber i CCl4:
N2O5 ---> N2O4 + ½O2

(her er en tabel)
T (grader celcius): 0 - 25 - 35 - 45 - 55 - 65
k (s^-1): 7,87*10^-7 - 3,46*10^-5 - 1,35*10^-4 - 4,98*10^-4 - 1,50*10^-3 - 4,87*10^-3

( det skal siges at "-" ikke er et minus tegn, men blot for adspredelse)

på baggrund af ovenstående matematiske udtryk og dataene i tabellen ønskes en grafisk fremstilling og diskussion af sammenhængen mellem k og T, samt en bestemmelse af Ea for reaktionen. bestem tillige temperaturen T, hvor det gælder at, t½ = 2 timer.

-----------------------------------------------------


det som jeg forstå, er at jeg skal (selvfølgelig) opstille en graf ud fra den data jeg har fået opgivet, og en slags konklusion af k og T, hvor jeg bagefter udregner Ea. men hvad jeg har brug for hjælp er hvordan jeg skulle kunne lave denne graf, da jeg har svært med de 10^-7 og hvad skal være x og y? . og hvordan man finder Ea, for resten er tallene er nærmest givet på forhånd, ellers kan jeg slå dem op i min databog.

men jeg lader det hvile i jeres hænder, hjælp mig venligst ! :D

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

Slå op under Arhenius-ligningen i din kemibog..
Derunder står der forklaret, at ln(k) som funktion af 1/T vil give en ret linje (husk at bruge enheden K ved temperatur). Hældningen for denne linje er lig med -Ea/R (vil du også kunne se ud fra Arhenius-ligningen, når du ser den)
Hvis du laver en lineær regression over de sammenhørende værdier for ln(k) og 1/T, vil du være i stand til at bestemme Ea for reaktionen

Svar #2
11. april 2008 af LarsAK (Slettet)

det fungere, men nu skal jeg forklare hvordan det kan være at når grafen er exponetiel, at den giver en linær funktion? det har noget at gøre med at når vi bruger Ln(k) bliver det linært .. men jeg ved bare ikke hvordan jeg kan forklare det matematisk !

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

Generelt ser sammenhængen for en lineær funktion ud på følgende måde:
y = ax + b

Arheniusligningen ser ud på følgende måde:

ln(k)= -(Ea/R)*(1/T) + ln(k0)

Du kan fortolke de forskellige værdier i Arrhenius-lingingen på følgende måde:

y = ln(k)
a = -(Ea/R)
x = (1/T)
b = ln(k0)

Dvs. tegner du en graf, hvor du afsætter ln(k) som funktion af (1/T), har du en ret linje

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

For øvrigt er hældningen af denne linje lig med -(Ea/R) og grafens skæring med y-aksen er lig med ln(k0)

Håber det var svar nok

Skriv et svar til: 1. Ordensreaktion - CCl4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.