Matematik

eksponentiel funktion

13. april 2008 af seriøs (Slettet)
Jeg håber i gider se denne opgave igennem. Jeg er lidt itvivl, om jeg har løst de to første rækker rigtig.

Hvordan kommer jeg videre med den sidst række?



http://peecee.dk/upload/doupload

Svar #1
13. april 2008 af seriøs (Slettet)

http://peecee.dk/upload/view/109049

Nu duer den.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2008 af Isomorphician

7.rod(2) = 2^(1/7) = 1,10409

Svar #3
13. april 2008 af seriøs (Slettet)

Isomorphician hvor kommer 1/7 fra?

I opgaven står der:

Om en eksponentiel voksende funktion oplyses, at punktet (2,5) ligger på grafen, og at fordoblingstiden er 7. Ved hjælp af disse oplysninger er nedenstående H-skema opstillet.

Skal denne formel ikke bruges: log 2 / log a = T(2)

7 = log2 / log a

log a = log 2 / 7

log a = 0,04300428509

Kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2008 af Isomorphician

I dit link står der 7.rod(2), som er det samme som at sige 2^(1/7).
Du har regnet det ud som 7 * kvrod(2).

Log(a) = 0,04300428509
a = 10^(0,04300428509)
a = 1,10409

Svar #5
13. april 2008 af seriøs (Slettet)

ok. det er så a til den sidste række, kan du hjælpe mig videre med den anden række?

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2008 af Isomorphician

Det hænger vel sammen?

Svar #7
13. april 2008 af seriøs (Slettet)

Det 10 du har i formlen, er y(2), men hvorfor indsætter du den når du isolere a?

Den tredje række skal jeg starte med at finde forskellen 2-9 x = 7 ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2008 af Isomorphician

Det er heller ikke det 10 jeg bruger.
Jeg bruger 10^x fordi det er den inverse funktion til log(x)

Svar #9
13. april 2008 af seriøs (Slettet)

Det kender jeg ik.

Men kan jeg ikke finde den på en anden måde ved at benytte mig af formlen?


T(2) = log2/loga

T(2) = y(2) = 10

10 = log 2/log a

log 2/10 = log a = 0,0030... øhh

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. april 2008 af Isomorphician

Nej.
Du ved jo allerede at T2 = 7

Svar #11
13. april 2008 af seriøs (Slettet)

I tredje række står der ingenting, hvordan skal jeg komme videre hvis jeg hverken kender x, y eller en funktion?

Du skal bare sig til, når du bliver træt af mig :)

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. april 2008 af Isomorphician

Kan ikke lige finde hoved og hale i dit skema.
Skal du finde b?

Svar #13
13. april 2008 af seriøs (Slettet)

I første række har jeg fundet ud af funktionen ved hjælp af de angivet punkter:

x(1) = 2 og y(1) = 5 funktionen: y = 1,98 • 9,90

Vi har to støttepunkter (2,5) = (x1,y1) og (9,10) = (x2,y2)

Jeg har indsættet punkterne i formlen for at finde a :

a = (9-2)rod(10/5) = 7rod2 = 9,9899494937 = 9,90

Jeg isolere så b:

5 = b • 9,90 <=> b = 9,90/5 = 1,98

Jeg har indsættet dem i første række

Men hvad gør jeg nu hvor jeg kun har de overstående oplysninger og at fordoblingstiden er 7?



Svar #14
13. april 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg kan også indsætte et andet link med den side, hvor alle mine udregninger står på samt opgaven?

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. april 2008 af Isomorphician

Dine udregninger er ikke rigtige, se #4.
Hvis du skal finde en forskrift for y = b·a^x, har du a fra #4.
b findes ved at isolere i flg.:
5 = b*1,10409^2

Svar #16
14. april 2008 af seriøs (Slettet)

http://peecee.dk/upload/view/109066

Jeg håber du gider se det her, for det virker til at alt hvad jeg har lavet i de her 4 timer er forkert

Skriv et svar til: eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.