Biologi
arvelige egenskaber????
16. april 2008 af
#nana (Slettet)
hej jeg har fået en opgave der lyder følgende:
pelsfarven på får arves monogent. altså farven skyldes et enkelt gen. hvordan arves den sorte og hvide pelsfarve?
jeg har et skema med to får øverst der er et sort og et hvidt, de får fire lam hvor alle er hvide, de fire får yderligere fire hvor en er sort.
håber i kan hjælpe:)
pelsfarven på får arves monogent. altså farven skyldes et enkelt gen. hvordan arves den sorte og hvide pelsfarve?
jeg har et skema med to får øverst der er et sort og et hvidt, de får fire lam hvor alle er hvide, de fire får yderligere fire hvor en er sort.
håber i kan hjælpe:)
Svar #1
17. april 2008 af stud.med (Slettet)
Hvid er dominant og sort er recessivt. Og hvordan nåede jeg så frem til det? :)
De to første får består af et hvidt får og et sort får. Alle deres lam er hvide, derfor må det hvide gen være dominant (X), ellers ville lammene have været sorte. Sort må da være recessiv (x).
Yderligere kan jeg se at det hvide får har genomet (XX) altså to dominante alleler idet der ikke er et eneste af deres lam der er sort. Hvis det havde genomet Xx, altså et dominant og et recessivt allel (hvidt og sort), ville to af lammene teoretisk set være sorte. Det sorte får har da genomet xx, altså to recessive alleler.
Det passer med at kombinationen er:
Sort får: x1x2
Hvidt får: X1X2
Lam 1 = X1x1 (hvidt)
Lam 2 = X1x2 (hvidt)
Lam 3 = X2x1 (hvidt)
Lam 4 = X2x2 (hvidt)
Altså er alle lammene hvide idet der ikke er mulighed for at de vil få to recessive gener, altså xx.
Dog har lammene nu mulighed for hvis de parres med et andet Xx lam at danne kombinationen xx der vil ende ud med et sort lam.
Lam 1 fader: X1x1
Lam 2 moder: X2x2
Lam 1 afkom: X1X2 (hvidt)
Lam 2 afkom: X1x2 (hvidt)
Lam 3 afkom: X2x1 (hvidt)
Lam 4 afkom: x1x2 (sort)
Håber det ku bruges.
De to første får består af et hvidt får og et sort får. Alle deres lam er hvide, derfor må det hvide gen være dominant (X), ellers ville lammene have været sorte. Sort må da være recessiv (x).
Yderligere kan jeg se at det hvide får har genomet (XX) altså to dominante alleler idet der ikke er et eneste af deres lam der er sort. Hvis det havde genomet Xx, altså et dominant og et recessivt allel (hvidt og sort), ville to af lammene teoretisk set være sorte. Det sorte får har da genomet xx, altså to recessive alleler.
Det passer med at kombinationen er:
Sort får: x1x2
Hvidt får: X1X2
Lam 1 = X1x1 (hvidt)
Lam 2 = X1x2 (hvidt)
Lam 3 = X2x1 (hvidt)
Lam 4 = X2x2 (hvidt)
Altså er alle lammene hvide idet der ikke er mulighed for at de vil få to recessive gener, altså xx.
Dog har lammene nu mulighed for hvis de parres med et andet Xx lam at danne kombinationen xx der vil ende ud med et sort lam.
Lam 1 fader: X1x1
Lam 2 moder: X2x2
Lam 1 afkom: X1X2 (hvidt)
Lam 2 afkom: X1x2 (hvidt)
Lam 3 afkom: X2x1 (hvidt)
Lam 4 afkom: x1x2 (sort)
Håber det ku bruges.
Skriv et svar til: arvelige egenskaber????
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
