Matematik

Funktion

07. september 2004 af Caroline (Slettet)
Hallooo!

Jeg har fået stillet opgaven: For en lineær funktion f gælder at f(7)=9 og f(10)=7. Bestem regneforskrift for f.

Det har jeg fået til: f(x)= -1,5 + 20

Passer det?

Opgaven forsætter:

Løs liogningen f(x) = -5

Det har jeg fået til: 16,666667

Passer det?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2004 af QaZZaQ

nej det passer ikke, du må nok kigge på den en gang til.

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2004 af QaZZaQ

du har punkterne (7,9) og (10,7).
a = (y1-y2)/(x1-x1).
a = -2/3.
Y = ax+b => b = y/(ax)

Svar #3
07. september 2004 af Caroline (Slettet)

Det forstår jeg ikke!!!! Er formlen ikke:

y2-y1 / x2-x1 = a?

Det er den formel vi har fået oplyst!

Kan slet ikke få det til at passe :(

HJÆLP!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2004 af sontas (Slettet)

Der er også rød i QazzaQs formel der. Selvom han får den rigtige hældningskoefficient. Din formel er rigtig, men dit resultat er forkert. brug :

a = y2-y1/x2-x1 og y-y0 = a(x-x0).
Husk du skal have den variable(x) med når du angiver en forskrift.

Svar #5
07. september 2004 af Caroline (Slettet)

Så udregningen er

(7-9)/ (10-7) = -0,6666667, altså a...

Men hvad er b så?

Og hvad med spørgsmål 2: Løs ligningen f(x) = -5. Den kan jeg slet ikke finde ud af!



Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2004 af sontas (Slettet)

du kan finde b ved at tage et af punkterne og hældningskoefficienten og proppe dem ind i formlen :

y-y0 = a(x-x0)... hvor (x0,y0) er et af de to punkter du kender og a er hældningskoefficienten.
hvis du skal løse ligningen f(x) = -5
skal du løse :

-5 = -2/3x + b og b finder du somsagt ud fra y-y0 = a(x-x0).

Svar #7
07. september 2004 af Caroline (Slettet)

Giver det så:

y = 0.6667x + 1,334?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2004 af Damon (Slettet)

y=ax+b <=> b=y-ax =9-(-2/3)*7 = 9+14/3 = 41/3 = b

funktionen ser derfor således ud:

y=ax+b = (-2/3)*x + 41/3


-5 = (-2/3)*x + 41/3 <=>
-56/3 = (-2/3)*x <=>
(-56/3)/(-2/3) = x <=>
x = 28

Svar #9
07. september 2004 af Caroline (Slettet)

Har lige kigget det igennem igen, og er endnu mere forvirret...

Svarer f i ligninger ikke altid til y??? Opgaven lød: For en lineær funktion f gælder at f(7)=9 og f(10)=7. Er punkterne så ikke 9,7 og 7,10? I så fald får jeg a til noget andet...

Jeg er helt forvirret! Hjælp en stakkelsk sprolig

Svar #10
07. september 2004 af Caroline (Slettet)

En sproglig der ikke engang kan stave!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. september 2004 af frodo (Slettet)

f(7)=9. Her oplyses at funktionsværdien, y, i tallet 7 er lig 9.

dette skrives spledes:
f(x)=y her kan du så se, hvad der er dit y og hvad der er dit x.

Håber det er svar nok.

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. september 2004 af QaZZaQ

#4
(y1-y2)/(x1-x2)=(y2-y1)/(x2-x1)=a
Fordi, hvis (y1-y2)/(x1-x2) ganges med -1 i både tæller og nævner fås nemlig (y2-y1)/(x2-x1).
Så begge kan bruges.

#9
f(7)=9 betyder at der hvor x er 7, er den tilhørende funktionsværdi (y) 9.
dvs dine to punkter er (7,9) og (10,7).
Det er altså en aftagende funktion.

Svar #13
07. september 2004 af Caroline (Slettet)

YES YES YES! Jeg har fattet det, har endda fået det til at passe med min tegning! Mange tak for Jeres hjælp... og tålmodighed!!!

Brugbart svar (0)

Svar #14
07. september 2004 af sontas (Slettet)

Du havde kommet til at skrive x1-x1 i nævneren. Det andet er jeg selvfølgelig med på.

Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.