Fysik
Fys. B-niv. Søger hjælp til opg. om skiløber. På forhånd tak!
08. september 2004 af
ForzaItalia (Slettet)
Har problemos med følgende fysopgave. Tror jeg har fat i 1'eren, men er lidt blank mht. 2'eren.
Håber på hjælp til fremgangsmåde + tips til at gøre min opgave super duper ;-) På forhånd tak :DDD
*****
Opgaven lyder:
"En styrtløber med masse 75 kg løber ned ad et bjerg. Højdeforskellen mellem start og slut er 250 m.
- Hvilken fart har skiløberen til slut, hvis der kan ses bort fra gnidning?
Slutfarten er 75 km/h.
- Beregn gnidningskraftens arbejde under skituren."
1) deltaEmek = deltaEkin + deltaEpot => deltaEkin + deltaEpot = 0 <=> 0,5*m*v1^2+m*g*h1=0,5*m*v2^2+m*g*h2 <=> v2 = sqrt{v1^2+2*g*(h1-h2)} = sqrt{0 m/s + 2*9,82 N/kg*250 m= 70,0715 m/s = 252 km/h
Tvivler virkelig på at 1'eren er rigtig. Hvad siger i????
2) Hvordan skal jeg løse den?
Har problemos med følgende fysopgave. Tror jeg har fat i 1'eren, men er lidt blank mht. 2'eren.
Håber på hjælp til fremgangsmåde + tips til at gøre min opgave super duper ;-) På forhånd tak :DDD
*****
Opgaven lyder:
"En styrtløber med masse 75 kg løber ned ad et bjerg. Højdeforskellen mellem start og slut er 250 m.
- Hvilken fart har skiløberen til slut, hvis der kan ses bort fra gnidning?
Slutfarten er 75 km/h.
- Beregn gnidningskraftens arbejde under skituren."
1) deltaEmek = deltaEkin + deltaEpot => deltaEkin + deltaEpot = 0 <=> 0,5*m*v1^2+m*g*h1=0,5*m*v2^2+m*g*h2 <=> v2 = sqrt{v1^2+2*g*(h1-h2)} = sqrt{0 m/s + 2*9,82 N/kg*250 m= 70,0715 m/s = 252 km/h
Tvivler virkelig på at 1'eren er rigtig. Hvad siger i????
2) Hvordan skal jeg løse den?
Svar #1
08. september 2004 af QaZZaQ
1) fremgangsmåden ser fornuftig ud, jeg har dog ikke gidet regnet igennem, men det lyder da meget realistisk.
2) Hvis den virkelige slut fart er 75km/h så er det jo bare at finde deltaEmek, ikke sandt? Der må jo være underskud af energi i bunden....ikke helt sikker men prøv det og se om det kan passe.
2) Hvis den virkelige slut fart er 75km/h så er det jo bare at finde deltaEmek, ikke sandt? Der må jo være underskud af energi i bunden....ikke helt sikker men prøv det og se om det kan passe.
Svar #3
10. september 2004 af ForzaItalia (Slettet)
Okay, fatter brik af dit svar. jeg ved ikke hvad jeg konkret skal gøre. Håber du gider uddybe så jeg kan få løst opgave 2) :D På forhånd tak, og tak for hjælpen med den anden opg.
Svar #4
10. september 2004 af QaZZaQ
Den mekaniske energi skal være bevaret, ikke sandt. På toppen er den mgh=Emek, i bunden er den 0,5m(v^2), i det du har placeret dit nulpunkt for foden af bakken. Når Skiløberen har en hastighed på 75km/h i bunden, så er den totale Emek mindre end den var på Toppen.
Denne forskel i Emek, hvad ken den skyldes? Kan det evt. skyldes at der er blevet tilført et negatvit arbejde fra gnidningsmodstanden?
Denne forskel i Emek, hvad ken den skyldes? Kan det evt. skyldes at der er blevet tilført et negatvit arbejde fra gnidningsmodstanden?
Skriv et svar til: Fys. B-niv. Søger hjælp til opg. om skiløber. På forhånd tak!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
