Matematik

Rumfang af æggebæger

26. april 2008 af bravery2008 (Slettet)
Hej.

Jeg skal udregne rumfanget af et æggebæger.
Hulningen hvor ægget skal sidde er dimensioneret som en halv kugle med radius 2 cm.
Æggebægeret er 4 cm høj.
Endvidere har den nederste del af bægerett et udvendigt profil med ligningen
y = ln(x-1,5)
Den øverste skrå del er en ret linje med ligningen:
y = (-4)·x+17,2

Æggebægeret ser således ud: http://peecee.dk/upload/view/111216
Hvordan udregner jeg rumfanget?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

1) Find x-koordinaten til skæringspunktet mellem y = ln(x-1.5) og x-aksen.
2) Find x-koordinaten til skæringspunktet mellem y = ln(x-1.5) og y = -4x+17.2
3) Lad y = ln(x-1.5) rotere 360° om x-aksen i intervallet mellem den fundne x-værdi i 1) og 2).
4) Løs 4 = -4x+17.2.
5) Lad y = ln(x-1.5) rotere 360° om x-aksen i intervallet mellem skæringspunktet mellem den fundne x-værdi i 2) og 4).
6) Læg disse omdrejningslegemer sammen, og træk halvkuglen med radius 2cm fra.

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

Bum bum. Jeg mener selvfølgelig om y-aksen.

Svar #3
27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)

Okay.
Hvad skal jeg helt præcis gøre, når jag skal lade y=ln(x-1,5) rotere om y- og x-aksen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

Benyt formlen:
D.v.s. 2 gange pi gange integralet af x gange funktionen fra a til b.

Svar #5
27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)

Okay. Tak!

Svar #6
27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)

Hvorfor skal man ikke tage grænse a=0.
Jeg forstår ikke helt, for bunden af æggebægeret bliver jo ikke regnet med, eller gør det?

Svar #7
27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)

Okay, jeg kan godt se hvorfor grænsen ikke skal være 0. Men hvordan regner jeg bunden af æggebægeret med i rumfanget?

Og hvorfor skal jeg ikke først lade y = ln(x-1.5) rotere 360° om x-aksen i intervallet mellem den fundne x-værdi i 1) og 4).
og derefter
lade y = ln(x-1.5) rotere 360° om x-aksen i intervallet mellem skæringspunktet mellem den fundne x-værdi i 2) og 4).

Er jeg helt galt på den?

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2018 af Hans191 (Slettet)

nope


Skriv et svar til: Rumfang af æggebæger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.