Biologi

Fedme- vigtigt.

17. maj 2008 af Mirella (Slettet)
Hej :)..

er der en sød medlem som vil forklare mig hvordan det overskudene energi ender i fedtdepoter i form af fedt? altså jeg vil gerne have processen forklaret?
jeg ved at fedtstoffer ender som trigycerider i chylomicroner som indeholder proteiner, kolestrol og fosfolipider og som så ender i blodbanen.
ved ikke lige hvordan det her hænger sammen med det overskudene energi oplagres ? ..

Help please.. !

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2008 af Stenalt (Slettet)

http://www.srcf.ucam.org/~ajm226/mp/metabolism.jpg

Svar #2
18. maj 2008 af Mirella (Slettet)

Det forstår jeg virkelig ikke noget af , desværre :S..

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2008 af Stenalt (Slettet)

Det var jo det du spurgte om:
"altså jeg vil gerne have processen forklaret?"

Brugbart svar (1)

Svar #4
18. maj 2008 af stud.med (Slettet)

Kroppen er som du selv siger opbygget så overskydende næringsstoffer oplagres som triacylglyceroler (triglycerider) i subcutane fedtceller (under huden, ikke inde omkring organerne...normal fedtaflejring kontra det fysiologisk fedt).
Med det normale fedt er forløbet således:

Lipiderne optages som nedbrudte mi-celle-rester (2-monoacylglycerol og 2 frie fedtsyrer) via passiv diffusion over tarmvæggen (forudgående gastrointestinal behandling af fedtet berører jeg ikke detaljeret her, men omhandler lipaser, galdesalte og pH/peristaltik-emulsion).

Lipiderne omdannes igen til triacylglycerol (TAG) i tarmcellerne og pakkes i chylemicroner bestående af phospholipider, cholesterol (mindre mængder) og apolipoprotein B48 (apoB48). Disse løber nu via lymfesystemet til blodbanen.

I blodbanen møder chylemicronerne en anden type transport-unit kaldet "High Density Lipoprotein" eller HDL der hovedsageligt består af cholesterol samt blandt andre et apolipoprotein (apo) kaldet apo type E (apoE). Her forekommer en udbytning mellem chylemicronets TAG's og HDL'ets apoE og cholesterol så chylemicronet nu ud over det førnævnte også indeholder en anelse mere cholesterol samt apoE. ApoE sidder i ydermembranen af chylemicronet og stikker ud som nålene på et søpindsvin, ligesom apoB48, men er pga. chylemicronets store indhold af TAG's ikke bøjet/exponeret på en måde der gør dem aktive. Dette er vigtigt for leverens efterfølgende behandling af chylemicronet når dette er tømt for TAG's.

Ude i blodbanen angribes chylemicronets TAG nu af et enzym der sidder påkoplet ydersiden af de normale humane celler, især fedtceller og muskelceller. Enzymet kaldet lipoprotein lipase, nedbryder via insulin-stimulation TAG til frie fedtsyrer der nu diffunderer ind i cellerne og herinde igen omdannes til TAG via påkopling på et glycerol-molekyle. Dette TAG oplagres nu som tilgængeligt energi-depot. Som jeg sagde før forekommer dette hyppigst i fedtceller, men alle andre celler har også et mere eller mindre depot af TAG's der, bortset fra muskelcellerne der hovedsageligt udnytter TAG's-ene som energi til kontraktion, bliver brugt til syntese af receptorer, signalstoffer osv.

Chylemicronet udtømmes efterhånden for TAG's (men ikke for cholesterol) og bliver mere slap i dens struktur - kaldes nu en chylemicron-rest. Dette medfører at de førnævnte inaktive apoE og apoB48 bliver strukket/deformeret på en sådan måde så de indtager deres aktive 3D-konfiguration samt bliver exponeret korrekt på overfladen.

Chylemicron-resten med de aktive apoE og apoB48 møder nu leveren, og på leveren sidder der netop de receptorer hvori apoE og apoB48 passer i, henholdsvis LDL-receptor til apoE og LDL-receptor related protein til apoB48. Chylemicron-resten med cholesterolet invagineres nu i levercellerne via endocytose og nedbrydes. Cholesterolet bliver brugt til at danne galdesalte eller lipoproteiner.

Dette er den direkte vej for fedtbehandlingen, men en overflod af glucose i organismen bliver faktisk også omdannet til fedt i leveren og i mindre grad i fedtcellerne. Det vises i Stenalts link og du kan følge processen ved at finde citrat ca. i midten af figuren og dernæst følge pilene til du kommer til TAG. I leveren bliver dette pakket i en anden transport-unit opbygget af apoB100 samt store mængder TAG's (kaldes VLDL = very low density lipoproteins). VLDL'en tager nu stort set samme rute som chylemicronet med mødet med HDL, exchange mellem disse, mødet med lipoprotein-lipase osv. Denne inddirekte vej er grunden til at man (desværre) også bliver fed ved at spise slik der hovedsageligt kun indeholder sukker.

Håber det ku bruges ellers må du skrive igen.

Skriv et svar til: Fedme- vigtigt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.