Fysik

Hjælp søges til fysikeksamen

21. maj 2008 af KETpetersen (Slettet)
Hej! Jeg står og skal op i mine afsluttende eksamener i 9. klasse. Jeg er (meget) nervøs, særligt for fysikeksamen, da det ikke er min stærke side... Der skal helst laves et forsøg til det trukne emne, eller i det mindste forklares, hvordan et bestemt forsøg vil fungere.

De to emner, jeg har sværest ved er "Magnetisme", mm. og "Radioaktivitet." Er der nogen, der har nogle gode ideer til eventuelle forsøg eller generelt ting, der er en god ide at komme ind på?

På forhånd tak! (-;

- Katie

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2008 af wupti-ani (Slettet)

Har du ikke fået en pensumliste, over de forsøg du kan trække?

Svar #2
21. maj 2008 af KETpetersen (Slettet)

Jo, det har jeg... Jeg har egentlig masser af forsøg at vælge imellem. Men da jeg har lidt svært ved disse to emner, finder jeg det også lidt svært at vurdere, hvilke forsøg, der ville være bedst at udføre..

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2008 af wupti-ani (Slettet)

Hvilke slags forsøg har du svært ved?

Svar #4
21. maj 2008 af KETpetersen (Slettet)

I det hele taget er jeg ikke så god til forsøg, der har noget med strøm at gøre.. /: Emner, der omfatter dette, synes jeg er ret svære at sætte sig ind i...

F.eks. magnetisme - Det overordnede emne hedder egentlig "Når felter forandres" og omfatter også elektromagnetisme, induktion, transformation og vekselspænding. Jeg kan dårligt nok kende forskel på induktion og transformation... Jeg har læst en del om det, men glemmer det altid igen, hvilket er utrolig irriterende.

Men hvis jeg så f.eks. kommer op i Indukion, så har jeg omkring 5 forsøg her, der omhandler det... men er i tvivl om, hvilke der er bedst at udføre, da jeg går ud fra, at man kun skal lave et forsøg.

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2008 af Alowan (Slettet)

Mht. radioaktivitet vil jeg tro at i har lavet noget med henfald, absorption og rækkevidde af stråling/strålingsintensitet, hvilket klart er et af de mest relevante forsøg mht. radioaktivitet i folkeskolen.

Mht. magnetisme så husker jeg svagt nogle meget simple forsøg med at få nogle magnet til at tiltrække og frastøde hinanden, samt en magnetsik gynge. Det er i dette emne reelt bare vigtigt at du forstår og kan forklare hvad magnetisme er og forklare hvorfor der sker det der sker i forsøgene.

Håber det hjalp lidt - ville dog være lettere at hjælpe hvis du skrev hvilke forsøg i har lavet...

Brugbart svar (1)

Svar #6
21. maj 2008 af wupti-ani (Slettet)

(Kort sagt)
Induktion = Frembringelse af elektricitet vha. magnetisme, dvs. man skaber strøm ved ændringer af feltlinier.

Magnetisme og elektromagnetisme = At skabe magnetisme vha. strøm (jævnstrøm).

Apparatet transformator = et apparat, der kan sætte en vekselspænding op eller ned. Den kan overføre elektrisk energi fra en kreds med lav spænding til en kreds med høj spænding og omvendt.


Først og fremmest skal du lave en disposition, der vil give dig lære/censor overblik over hvad der skal snakkes om.

Da du har opstilt dit forsøg er det vigtigt at du fortæller formål med forsøget, viser fremgangen, giver dine resultater for forsøget, samt en konklusion.

Håber du kan bruge ovenstående :)

Svar #7
21. maj 2008 af KETpetersen (Slettet)

Mange tak for jeres svar (:

#5 Selvfølgelig... Mhs. til radioaktivitet har vi i min klasse f.eks. prøvet at måle baggrundsstrålingen i fysiklokalet ved hjælp af et GM rør og undersøgt de forskellige strålingers evne til at trænge igennem forskellige materialer (alfa, beta og gamma)..

Mhs. til magnetisme har vi bl.a. undersøgt, hvad induktionsspændingen afhænger af (ved hjælp af opstilling med spoler med forskellige vindinger, osv.), undersøgt hvordan vekselspændingskurven afhænger af magnetens omdrejninger og undersøgt, hvordan transformeren kan ændre spændingen på sekundærsiden.

Håber det var til at forstå (: Vil gerne høre fra jer, hvis I har en kommentar til hvilke af forsøgene der er gode, og evt. nogle tips. Jeg har lidt indtryk af, at ikke alle disse forsøg er tilgængelige til en eksamen... Da nogen af dem er lidt for besværliger og tager for lang tid. Men igen tak for hjælpen (;

Skriv et svar til: Hjælp søges til fysikeksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.