Fysik
Spørgsmål ang. Skråplan (Mekanik)
18. september 2004 af
Duc_de_monde (Slettet)
I et skråplan hvor en klods med massen M "trækkes" op vha. et lod monteret til en klods med massen m, der via trisse er forbundet til M.
Her har jeg fundet frem til at den resulterende kraft skal give:
Fres = (M+m)* a = m*a - (M*g*sin(a)+ M*g*u*cos(a))
Er formlen rigtig? Mit mål er at finde u (gnidningskoefficienten), men for at finde den værdi skal udtrykket for den resulterende kraft selvføgelig være korrekt.
Håber på hjælp hurtigst muligt.
Her har jeg fundet frem til at den resulterende kraft skal give:
Fres = (M+m)* a = m*a - (M*g*sin(a)+ M*g*u*cos(a))
Er formlen rigtig? Mit mål er at finde u (gnidningskoefficienten), men for at finde den værdi skal udtrykket for den resulterende kraft selvføgelig være korrekt.
Håber på hjælp hurtigst muligt.
Svar #1
18. september 2004 af Lurch (Slettet)
hænger det andet lod frit, eller er det på et skråplan med samme hældning?
Svar #2
18. september 2004 af Peden (Slettet)
(Baseret på at m hænger frit uden gnidning, samt at snoren er ustrækkelig og de indre kræfter er 0)
Du ved at m > M
De kræfter der virker på m, er tyngdekraften, altså F_g = m*g
De kræfter der virker på M er F_g = M*g *sin(a) og F_gnid = M*g*cos(a)*u
Den resulterende kraft er lige med m*g-M*g*sin(a)-M*g*cos(a)*u
Du må vel kende nogen af størrelserne, eller er det rent symbolsk den skal regnes?
Du ved at m > M
De kræfter der virker på m, er tyngdekraften, altså F_g = m*g
De kræfter der virker på M er F_g = M*g *sin(a) og F_gnid = M*g*cos(a)*u
Den resulterende kraft er lige med m*g-M*g*sin(a)-M*g*cos(a)*u
Du må vel kende nogen af størrelserne, eller er det rent symbolsk den skal regnes?
Svar #3
18. september 2004 af Duc_de_monde (Slettet)
Jeg ved godt hvordan det udregnes, men skulle tjekke om udtrykket var rigtigt, hvilket det er. Har bare anvendt a som symbol istedet for g.
Jeg udregner a ved regression af graf, og masserne og vinklen har jeg i eksperimentet noteret, så no problemo sir. ;) - Og tak for hjælpen!
Jeg udregner a ved regression af graf, og masserne og vinklen har jeg i eksperimentet noteret, så no problemo sir. ;) - Og tak for hjælpen!
Skriv et svar til: Spørgsmål ang. Skråplan (Mekanik)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
