Fysik

Mekanisk Energi

11. juni 2008 af Mirella (Slettet)
Heej.. :)

I 1. g havde jeg løst den her opgave :

En sten med massen 4.7 kg slippes i højden 15 meter over jorden og foretager et frit fald mod jorden.

a. hvor stor vil stenens hastighed være lig før det rammer jorden?
Her havde jeg sagt Ekin= Epot også finde v (hastigheden). (kan ikke huske hvordan jeg havde tænkt den gang :( ) .
MEN hvorfor er Ekin= Epot her, når Epot bør være mindre end Ekin ?

Mirella.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2008 af mathon

E_mek = E_pot + E_kin = m*g*h + (1/2)mv^2

E_mek = m*g*h + (1/2)mv^2

E_mek = m*g*H

E_mek = (1/2)mV^2
hvorfor

(1/2)mV^2 = m*g*H

(1/2)V^2 = g*H

V^2 = 2g*H

V = sqrt(2g*H=

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2008 af mathon

V = sqrt(2g*H= --> V = sqrt(2g*H)

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2008 af QaZZaQ

Du har sagt at den mekaniske energi er bevaret. Således at
Emek(h=0)=Emek(h=15)

Den mekaniske energi er summen af den potentielle energi, og den kinetiske energi:
Ekin(h=0)+Epot(h=0)=Ekin(h=15)+Epot(h=15)

Da den potentielle energi kræver et referencepunkt for at give mening, sætter du dette til at være ved h=0. Derfor får du

Ekin(0)=Epot(15)

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2008 af mathon

hvis der ses bort fra en minimal energiafgivelse til omgivelserne
gælder
således

V = sqrt(2g*H)

V = sqrt(2(9,82 m/s^2)*(15 m)) = 12,1 m/s

Svar #5
12. juni 2008 af Mirella (Slettet)

altså sådan som jeg forstår det er
tilvæksten af Ekin er lig tab af Epot.
hvorfor skriver man ikke minus foran Epot?
undskyld for mine dumme spørgsmål :S.

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juni 2008 af QaZZaQ

En ændring i potential giver anledning til en ændring i kinetisk energi.
Ligeså meget som den ene 'taber' ligeså meget vinder den anden.

"tilvæksten af Ekin er lig tab af Epot. "
Hvis den kinetiske energi er steget med 10 j, så er den potentielle energi faldet med 10j i forhold til hvorfra genstanden blev sluppet. Så er Epot=Epot(h)-10j.
Epot bliver kun negativ hvis genstanden falder ned under referencepunktet!
Hvor du i givet fald bare kan rykke referencepunktet længere ned.

Du har muligvis set et minus foran Epot i andre situationer, evt. i forbinelse med planetkredsløb eller lignende. Det afhænger af hvor man lægger sit referencepunkt. Nogle gange er det mest fordelagtigt at lægge sit referencepunkt i 'det uendelige', dette betyder at de energier man betragter vil have en negativ energi.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2008 af mathon

I fysik er det oftest
ÆNDRINGEN i den potentielle energi, der har interesse.

E_pot_2 - E_pot_1 giver samme værdi, uanset HVOR du lægger dit koordinatsystems origo, som du kender det fra regning med vektorer.

Derfor lægges 0-punktet for E_pot, hvor det er mest formelmæssigt bekvemt
dvs.
så formlerne bliver så enkle som muligt =

"...fordelagtigt at lægge sit referencepunkt..." jævnfør #6

Skriv et svar til: Mekanisk Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.