Matematik

Måske endnu et dumt spørgsmål fra mig.

14. august 2008 af HenrikKlinke (Slettet)

Når lys trænger ned gennem vandet i en sø, aftager lysintensiteten med dybden. For en
ren og klar sø gælder, at lysintensiteten L er bestemt ved
L = 100 × 0,69x ,
hvor x er dybden, målt i meter under søens overflade.

Bestem halveringskonstanten for L, og forklar, hvad dette tal fortæller om
lysintensiteten.?

Jeg forstår ikek det med hvordan man skal forklare igen hva L præcis er, som jeg forstår er 100 bare en fast oplysning og de 0,69 er den procent del man kan se gemmen vandet med jo længere ned man kommer?

Bær lidt over med mig jeg har nemlig aldrig været vant til at skulle forklare mig ud af matematikken.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Du misforstår - du skal faktisk ikke forklare hvad L er, men hvad halveringskonstanten er. Nu fortæller jeg dig lige som bonus, at L kan opfattes som en slags procentsats, hvilket forklarer hvorfor der står 100 i formlen. Halveringskonstanten fortæller, hvor mange meter man skal ned for at lysintensiteten halveres... Giver det mening?


Svar #2
14. august 2008 af HenrikKlinke (Slettet)

Mange tak giver meget mere mening, lidt dumt jeg tager det her matematik kursus når jeg os er så syg som jeg er, jeg havde slet ikke tænkt såen der men det giver meget mere menning. Mange tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. august 2008 af mathon

L(0) = 100 × 0,690 = 100

L(X½)= 100 × 0,69 =50
hvoraf

0,69 = 1/2
ln(
0,69)*X½ = ln(1/2)

X½ = ln(1/2)/ln(0,69)


Svar #4
14. august 2008 af HenrikKlinke (Slettet)

Det er kun matematik på c niveau, forstod ikke særligt meget af det der mathon desværre. Lidt gjorde jeg men ikke det hele.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Det korte af det lange er vist, at selve tallet T½ eller X½, der kaldes halveringskonstanten, kan regnes med formlen

T½ = log(0,5)/log(a) eller T½ = ln(0,5)/ln(a)

hvor a aflæses fra forskriften y = b·ax, hvor man altså her kan se, at a=0,69.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2008 af Sherwood (Slettet)

#4 Mathon har bare udledt formlen for halveringskonstanten. Du kan også bare finde den i din formelsamling.

T½=ln(½)/ln(a)

Nu har Mathon vist dig, hvad a er lig med, men det kan måske hjælpe dig fremover, hvis du lige reflekterer over, hvilken slags funktion du har fat i her. Så kan du selv se, hvorfor 0,69=a.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. august 2008 af Sherwood (Slettet)

Øv! Hvor er jeg langsom!

#0 Husk på at der ikke findes dumme spørgsmål; kun dumme svar.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#7 Du er ikke langsom... Jeg er hurtig ;)


Skriv et svar til: Måske endnu et dumt spørgsmål fra mig.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.