Kemi

Beregn formelle koncentration med kun masseprocent og dencitet

17. august 2008 af kaspersørensen (Slettet)

 Hej

Jeg har fået følgende opgave:

En fortyndet saltsyre har densiteten 1,07g/mL og indeholder 14,5 masseprocent HCl

"Beregn saltsyrens formelle koncentration"

Er der nogle der kan hjælpe mig med denne opgave?

På forhånd tak og fortsat god søndag :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2008 af Da-ted (Slettet)

Først finder du ud af hvor mange gram HCl der er per mL idet du ved at 14,5 procent af din fortyndede saltsyre er HCl-molekyler... Dernæst skal du bruge molarmassen af HCl der vel er omkring 36g/mol? Ved at bruge n=m/M får du antallet af HCl pr mL opløsning ;)


Svar #2
17. august 2008 af kaspersørensen (Slettet)

 Hmm.. Okay. Det er nok "første" del af opgaven jeg roder lidt i. Kan du beskrive nærmere? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. august 2008 af Da-ted (Slettet)

14,5 procent af din fortyndede saltsyre er hydrogenchlorid. Hver gang du har én mL fortyndet saltsyre har du altså 0,145 * 1,07g ren hydrogenchlorid. Du antager bare for nemheds skyld at du har én mL fortyndet saltsyre og har altså 0,145 * 1,07g ren hydrogenchlorid. Du kender molarmassen af HCl der må være 1,00794g/mol + 35,45g/mol = 36,5g/mol ca.... Nu kan du finde ud af hvor mange mol der findes i din mL og så har du en koncentration (mol/mL) som du så kan lave om til mol/L eller hvad du nu ønsker:)


Svar #4
17. august 2008 af kaspersørensen (Slettet)

 Mange tak - så er jeg vist også med! :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2008 af mathon

...du kender sammenhængen

c = n/V = (m/M)/V = (m/V)/M  = d/M
når
d(ensiteten) regnes i [g/L]

c = d/M = (1070 g/L)/(36,5 g/mol) = 29,3 mol/L = 29,3 M


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. august 2008 af mathon

rettelse:
c = n/V = (p100)*m/M)/V = (p/100)(m/V)/M  =(14,5/100)*d/M = (14,5/100)*(1070 g/L)/(36,5 g/mol) = 0,145*29,3 M  = 4,3 M


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. august 2008 af mathon

p100 --> p/100


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. august 2008 af Da-ted (Slettet)

Jeg undskylder... Ved ikke hvor min hjerne er henne i øjeblikket...


Svar #9
17. august 2008 af kaspersørensen (Slettet)

 Hehe.. Mange tak for rettelsen (: Det prøver jeg at arbejde videre med.


Skriv et svar til: Beregn formelle koncentration med kun masseprocent og dencitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.