Matematik

løs ligningssystemet 2

02. september 2008 af Mani4 (Slettet)

Hej.

Løs følgende ligningssystem.

(1)  6x(x - y) = 4(x - 2) - 3(y - 2)   og   (2)  ((2x-1) / 3 ) - (3y + 2) / 7) = 1

Jeg begynder med at isolére x i 1. ligning.

6x - 6y = 4x - 8 - 3y + 6 <=> 2x = 3y - 2 <=> x = (3/2)y - 1

Så indsætter jeg min x-værdi på x's plads i den 2. ligning.

((2((3/2)y-1) / 3 ) - ((3y + 2) / 7 ) = 1 <=> ((3y - 3) / 3 ) - ((3y + 2) / 7 ) = 1 <=>

((21y - 21) / 21 ) - ((9y + 6) / 21) = 1 <=> (12y - 27) / 21 = 1

Hvordan kommer jeg videre herfra og har jeg overhovedet regnet rigtigt?

Mvh. Mania 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2008 af peter lind

Du skriver på venstre side af igning (1) 6x(x-y) . Det skal formodentlig være 6(x-y) ellers er det følgende galt.

I ligningen efter sætningen "Så indsætter jeg min x-værdi på x's plads i den 2. ligning" bliver 2((3/2)x-1) = 3x-2 ikke 3x-3, som du får det til.

Du kommer videre ved at isolere y. Dermed har du fundet løsningen for y. Det kan du sætte ind i den isolering af x som du har fundet nemlig x=(3/2)y-1


Svar #2
02. september 2008 af Mani4 (Slettet)

tak #1,

Jeg er godt klar over at jeg skal isolére y og indsætte den i (1). Jeg kan bare ikke finde ud af at isolére y fra brøken. Hvis nu brøken var = = kun jeg bare sætte tælleren = 0 og isolére den derved. Men da brøken er = 1 kan jeg ikke regne ud hvordan jeg skal isolére de 12y?


Svar #3
02. september 2008 af Mani4 (Slettet)

Hvis nu brøken var = 0, ikke = =


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. september 2008 af mathon

6(x - y) = 4(x - 2) - 3(y - 2)

6x - 6y  = 4x - 8 - 3y + 6

I:  2x - 3y = -2

((2x-1) / 3 ) - (3y + 2) / 7) = 1, som ganges med 21

7(2x-1) - 3(3y + 2) = 21
14x - 7 - 9y - 6 = 21

II:  14x - 9y = 34

to ligninger med to ubekendte, som med fordel løses ved brug

lige store koefficienters metode

da
substitutionsmetoden giver kompliceret brøkregning, som de fleste gerne undgår  :-)


Svar #5
02. september 2008 af Mani4 (Slettet)

mange tak. opgaven er løst.

x= 5 og y = 4


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. september 2008 af mathon

rigtigt!!! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. marts 2009 af aysenur1 (Slettet)

Hej kan i hjælpe mig med at beregne dette eksempel:

-x + 3y = 6 og 2x + y = -5

Tak på forhånd:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. marts 2009 af peter lind

Gang den første ligning med 2 og adder resultatet til den anden ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. april 2009 af aysenur1 (Slettet)

Ok.. Mange tak for svaret:)


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. april 2009 af sejheden (Slettet)

hej

sidder med samme opgave, og forstår ikke hvorfor man skal gange med 2 og hvorfor?

hjælp? :/


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2009 af peter lind

Fordi der så bliver koefficienterne til x i de 2 ligninger ens bortset fra fortegnet. Adderer du de 2 ligninger forsvinder led med x.


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. marts 2011 af sara123456789 (Slettet)

Hej. Jeg sidder med dette ligninssystem:

x+y=2 

3x+y=14

Nogen der kan hjælpe mig med udregningen?


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. marts 2011 af mathon

     -x - y = -2
     3x+y =14             ligningerne adderes

     2x = 12

     x = 6                   som indsat i   x+y=2   giver

     6 + y = 2

     y = -4


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. marts 2011 af peter lind

Du kan 1. Trække den øverste ligning fra den nederste eller 2. isolere y i den første ligning og sætte resultatet ind i den anden ligning eller 3. isolere x fra den første ligning og sætte resultatet ind i den anden ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. april 2011 af nielsenmaria (Slettet)

jeg sidder med 2x+3y=7 og 3x-y=6 og jeg kan slet ikke finde ud af alt det her, så er der nogle der evt. kan give en grundig og gennemgående forklaring på dette?


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Gang ligning 2 med 3 . Derved opnås, at koefficienterne til y i de to ligninger er numerisk lige store og har modsat fortegn. Lægger man nu de to ligninger sammen, opnår man en ligning, der kun indeholder x. Denne kan derfor løses, og den fundne værdi for x indsættes i en af de oprindelige ligninger, der så kan løses for y.


Skriv et svar til: løs ligningssystemet 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.