Matematik

Lille hjælp

03. september 2008 af sengul (Slettet)

Hej derude :)

Jeg har en opgave, hvor jeg skal tegne grafen : y= -x2 + 6x - 5, og det har jeg gjort. Jeg skal tegne linjen y = -2x + 2 i samme koordinatsystem som parablen, men denne linje får jeg ikke til at ramme y-aksen som den jo skal? 

Dernæst skal jeg løse -x2 + 6x -5 = - 2x + 2 grafisk og ved udregning, men er lidt i tvivl. Er det ikke det jeg gør for oven?  

Håber på lidt hjælp, og på forhånd mange tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2008 af Isomorphician

Hvilken vej vender parablen du har tegnet? Er den "sur" eller "glad"?

Du har muligvis lavet en fortegnsfejl.


Svar #2
03. september 2008 af sengul (Slettet)

Ligningen er en andengradsligning, så har først sagt:

d = b2 - 4*A*C = 62 - 4 * (-1) * (-5) = 16 

toppunktet: (- b / 2A , - d / 4A)  = - 6 / -2 = 3     &   -16 / -4 = 4    <=> Toppunktet = 3,4. 

Så har jeg sat 2 ind på x'ets plads, og når der går 2 til side, så går jeg 4 ned. Og dernæst har jeg sat 3 ind på x'ets plads, og fået, at når jeg går 3 til side, så er det 9 ned. Grafen ser sur ud. 

Har jeg lavet noget forkert? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. september 2008 af peter lind

Med mindre linjen er lodret (og det er den ikke) må den jo ramme y-aksen et eller andet sted. Har du ikke bare glemt at forlænge den tilstrækkeligt?

At løse den grafisk betyder at du skal aflæse  koordinaterne for de punkter, hvor linien skær parablen. Det kan jeg ikke se du har gjort.  Dernæst skal du løse den direkte altaå uden brug af graf. Det kan jeg heller ikke se du har gjort.


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. september 2008 af mathon

skæringskrav:

-x2 + 6x - 5 = y = -2x + 2

-x2 + 6x - 5 = -2x + 2, som kan reduceres til

x2 - 8x + 7 = 0


 


Svar #5
03. september 2008 af sengul (Slettet)

Ah nu kan jeg se fejlen. Kan det passe at den skal ramme (2,2)?   


Svar #6
03. september 2008 af sengul (Slettet)

#4: Dvs. bliver det til endnu en andengradsligning som jeg skal løse via toppunktet, ikke? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. september 2008 af mathon

skæringskrav:

x2 - 8x + 7 = 0

x01 = 1 og x02 = 7

y01 = -2*1 + 2 = 0
og
y01 = -2*7 + 2 = -12

skæringspunkterne er således

S1 = (1,0) og S2 = (7,-12)


Skriv et svar til: Lille hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.