Fysik

En venlig person? Varmemængden, Q.

08. september 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Yes ! Jeg har et lille spørgsmål.

Vi har et kolorimeter(en eller anden boks hvor varme ikke kan afgives/optages, isoleret altså). Der bliver puttet en skål ned med vand i.

Q(vand) = m (vand ) * c ( vand) * (t2-t1)

vi kender alt info for vand.

Det vi vil gøre, formålet, er at finde Q for et metal, i dette tilfælde jern. Vi varmer noget jern så vi har en start temperatur på 100 grader, dernæst putter vi jernet ned i vandet.

Vi går udfra at vandet optager alt varmeafgivelsen fra jernet, og at jernen afgiver alt sin varme til vandet. Vi går udfra at jern og vand til sidst får samme temperatur.

Så vi siger at:

Q(vand) = m (vand ) * c ( vand) * (t2-t1)

Q(jern) m (jern) * c(jern) * (t2 - 100 grader)

t2 for både vand og jern er jo = t_fælles da deres slut temperatur er ens^^

så har vi jo at 

Q(jern) = Q(vand)

eller 

m(jern) * c(jern) * (t_fælles - 100 grader) =m(vand) * c (vand) * (t_fælles) - t1).

Vi kan finde et udtryk for jern ved at isolere jern.

Alt dette i opgaven har jeg forstået, så er der et sidste spørgsmål til slut.

Vi kan minimere varmeudvekslingen m. omgivelserne ved at vælge en passende begyndelses temperatur t_start for metallet. Overvej, om du bør vlæge begyndelses temperaturen størr eeller mindre end stuetemperaturen og forklar hvorfor.

Altså de har bare sagt at selvfølgelig så kan kalorimeteret ikke være 100 procent isoleret det går vi jo bare UDFRA i udregningerne, men vi skal lave forsøget rent praktisk, så vi skal finde ud af hvilken temperatur, over eller under stuetemperatur(som begyndelses temperatur) er mest praktisk for jernet og en forklaring så vi kan minimere varmeudvekslingsen til andre ting.

Vær venlig hvis der er en klog fyr/pige derude at forklare mig om det er over/under stuetemperatur der er bedst og derudover hvorfor, jeg er ikke så skarp til fysik har det kun på b-niveau så vær venlig at forklar det "nemt" og step by step. Jeg har siddet med det og kan ikke hitte ud af løsningen selv.. På forhånd tak.

Skal bruge det til fysik i morgen, så hvis jeg får styr på den del kan jeg fremlægge lignignen jeg Har styr på, det ku være super.

mvh Line :)


Svar #1
08. september 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

så har vi jo at

Q(jern) = Q(vand)

det er en fejl, jeg mente

Q(afgivet) = Q(modtaget).

Jern afgiver, Vand modtager. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2008 af peter lind

Starttemperaturen på metallet er 100 grader, så har du ikke misforstået det, når du skriver starttemperatur af metallet ? Hvis det er starttemperaturen af vandet giver det mere mening. Vælg starttemperaturen af vandet under stuetemperatur. Medens vandet er under stuetemperatur vil det modtage lidt varme fra omgivelserne. Efter temperaturstigningen vil systemet afgive varme til omgivelserne. Varmeudvekslingen med omgivelserne vil derfor blive mindre.


Svar #3
08. september 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

altså, jeg forstår det ikke det er jeg ked af. Kan du ikke bruge andre ord end systemet osv. jeg er som sagt ikke så skarp til fysik. Sorry : ( og lidt mere step by step måske.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2008 af peter lind

Lad t0 være stuetemperaturen. t1 starttemperaturen t1<t0

Du kommer jernet ned i vandet.

Temperaturen af vand stiger til t0. Vandet modtager varmeenergien Q1 til omgivelserne da temperaturen er under stuetemperatur.

Temperaturen fortsætter med at stige til sluttemperaturen. Vandet afgiver energien Q2 til omgivelserne, da vandet er varmere end omgivelserne.

Afgivne varmeenergi af vand Q2-Q1

Hvis du er fantastisk heldig vil Q1 og Q2 være lige store, så de ophæver hinanden. Under alle omstændigheder vil afgivne varme til omgivelserne være mindre end Q2.

Hvis du starter med en begyndelsestemperatur over stuetemperatur, vil den første periode ikke forkomme så Q1=0. Dertil kommer at du vil ende på en højere sluttemperatur. Da varmeafgivelsen til omgivelserne vokser når temperaturforskellen vokser, vil varmeafgivelsen til omgivelserne Q3 også være større end Q2


Skriv et svar til: En venlig person? Varmemængden, Q.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.