Kemi

VIGTIGT! rigtig eller forkert?

10. september 2008 af karlheinz (Slettet)

Hejsa. Jeg har en opgave (igen) som driller mig lidt. Plejer godt at kunne finde ud af det, men lige for tiden, går det bare af lort til ;o ..
Har brug for en til at ’’tjekke’’ mine opgaver, og i så fald fortælle hvad jeg har gjort forkert.
Mange tak, på forhånd B)

Diiod har en begrænset opløselighed i vand, men en langt større opløselighed i cyclohexan, C6H12.
Vi vil undersøge dette forhold nærmere ved et eksperiment.
Til start fremstilles en mættet opløsning af diiod i vand. 10,0 mL af denne opløsning titreres med en 0,00200 M Na2S2O3-opløsning, hvorved følgende reaktion forløber:

I2(aq) + 2 S2O32-(aq) → 2 I-(aq) + S4O62-(aq)

Ækvivalenspunktet registreres ved hjælp af stivelse som indicator. Ved ækvivalenspunktet er der anvendt 12,7 mL af Na2S2O3-opløsningen.

a) Beregn koncentrationen af diiod i den mættede opløsning.
-Her har jeg fået resultatet: 0,00254 mol/L

I en skilletragt hældes nu 100 mL af den mættede diiodopløsning og 10,0 mL cyclohexan. Der ses tydeligt to faser i tragten.

Herefter rystes der grundigt, hvorved diioden fordeler sig mellem de to faser, og efter nogen tid har følgende ligevægt indstillet sig:

I2(aq) ↔ I2(C6H12)

Ligevægtskonstanten, KF, for denne ligevægt kaldes fordelingsforholdet og er udtryk for diiods forskellige opløselighed I de to faser. For at bestemme KF titrerer man nu 50,0 mL af vandfasen med 0,00200 M Na2S2O3. Ved ækvivalenspunktet er der anvendt 8,50 mL af Na2S2O3-opløsningen.

b) Beregn koncentrationen af diiod i vandfasen.
- Her har jeg fået resultatet: 0,0002099 mol/L

c) Beregn koncentrationen af diiod i cyclohexanfasen.
- Her har jeg fået resultatet: 0,00002099 mol/L

d) Beregn KF.
- Har prøvet at regne, men er ikke sikker på hvordan og hvorledes, og tror mine resultater er forkerte i de andre opgaver.


Svar #1
10. september 2008 af karlheinz (Slettet)

Er der slet ingen der kan hjælpe? /;


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2008 af mathon

a) c(I2) = 0,00127 M,

da
2 mol S2O32-(aq) ækvivalerer 1 mol I2(aq), dvs. i mængdeforholdet 2:1


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2008 af mathon

b) koncentrationen af diiod i vandfasen er 1,7*10-4 M

c) koncentrationen af diiod i cyclohexanfasen er 0,011 M


KF = (0,011 M)/(1,7*10-4 M)  = 64,7

Regn selv efter.


Svar #4
10. september 2008 af karlheinz (Slettet)

okay tak, så må jeg pusle med at regne det til det du får.

:)


Svar #5
10. september 2008 af karlheinz (Slettet)

i c) skal den vel ikke gi' 0,0117 M vel?

ellers ved jeg ikke helt hvordan man finder frem til den /:


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2008 af mathon

det er da også det, jeg fik på nær 4. decimal


Svar #7
10. september 2008 af karlheinz (Slettet)

jamen hvordan har du fundet frem til det?
 

jeg har sagt 0,002 * 0,0585 = 0,000117 mol

så dividerer jeg det med 0,01L :s

lyder lidt forkert


Svar #8
10. september 2008 af karlheinz (Slettet)

Eller skal jeg sige

1,7*10-5/0,160L = 0,00010625

0,00010625/0,01L = 0,0106 -> 0,011 ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. september 2008 af mathon

8,50 mL 0,00200 M Na2S2O3 indeholder
nthio = (8,50 mL)*(0,002 mmol/mL) = 0,017 mmol
ndiIod = 0,5*(0,017 mol) = 0,085 mmol

cdiIod_vandfase = (0,085 mmol)/50 mL) = 0,00017 mmol/mL = 0,00017 mol/L = 0,00017 M =
1,7*10-4 M


Svar #10
11. september 2008 af karlheinz (Slettet)

jamen dét c) koncentrationen af diiod i cyclohexanfasen er 0,011 M,

som jeg ikke kan få til at passe :s :s :s


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. september 2008 af mathon

i den 100 mL mættede diiod-opløsning er
n(I2)mættet = (100 mL)*(0,00127 mmol/mL) = 0,127 mmol

i den 100 mL rystede vandfase forefindes
n(I2)vandfase = (100 mL)*(1,7*10-4 mmol/mL) = 0,017 mmol

dvs.
n(I2)cyclohexanfasen = (0,127-0,017) mmol = 0,11 mmol, som befinder sig i et volumen på 10 mL

ccyclohexanfasen = (0,11 mmol)/(10mL) = 0,011 mmol/mL = 0,011 mol/L = 0,011 M
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. oktober 2009 af baben12 (Slettet)

hej

jeg sidder med den samme opgave jeg forstår det simpelthen ikke hvordan i kan komme frem til disse resultater ? i a får jeg overhoevdet ikke den samme resultat :S kan i hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2010 af malou190 (Slettet)

 hvorfor ganges der med 0,5 for at finde n(diiod)??


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. september 2010 af mathon

@#13

                                            I2 (aq)  +  2 S2O32-(aq)   →   2 I- (aq)  +  S4O62- (aq)

    stofmængdeforholdet       I2 (aq)  S2O32- (aq)  = 1 : 2 = 0,5 : 1


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. september 2010 af malou190 (Slettet)

tusind tak for svaret ;))


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. september 2010 af malou190 (Slettet)

 nu har vi ikke haft så meget om K_F så kan ikke finde ud af hvad jeg skal sætte ind i formlen:

K_F = [A(opløsningens middel 2)]/[A(opløsningens middel 1)] ???

Evt lidt hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. oktober 2012 af læsefreak (Slettet)

Hej Mathon,

Jeg kan ikke helt forstå, hvorfor du får:

 a) c(I2) = 0,00127 M,

?

Vi får jo oplyst at koncentrationen af  Na2S2O3-opløsning er 0,00200 M, og at forholdet mellem S2O3 og I2 er 2:1.

Vi skal finde koncentrationen af diiod i den mættede opløsning, hvor der ved ækvivalenspunktet er anvendt 12,7 mL af Na2S2O3-opløsningen...

Kan du hjælpe mig? Er helt rundt på gulvet!

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. december 2013 af whyto (Slettet)

Ved godt tråden er gammel, men sidder med denne opgave, og kan slet ikke komme igang. 
Savner en forklaring af fremgangsmåden i spørgsmål a, hvis en vil være så venlig :-)?


Skriv et svar til: VIGTIGT! rigtig eller forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.