Matematik

Wee! sidste opgvae! Men har brug for hjælp!

19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Næsten ved vejens nede...

Sidder nu med sidste opgave:

En eksponetiel udvikling har forskriften g(x)=12,3·e-3x.

Jeg skal så bestemme vækstraten.

Jeg ved at vækstraten er e-3x så jeg skal find x.

Som udgangspunkt skal jeg vel ud i noget ala ln(-3x) hvad gøre jeg så? Er lidt blank!
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2008 af Isomorphician

a = e-k


Svar #2
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

#1

øhh ja! Jeg ved godt at vækstraten er lig a! men skal man ik´ke isolere t i e-3x ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2008 af mathon

e-3x = e-3*x  = (e-3)x  = ax , hvoraf

a = e-3

.................................................................................................
alment

(an)p  =  an*p  =  ap*n  = (ap)n


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2008 af Isomorphician

e-kx = (e-k)x

Hvis vi sætter a = e-k får vi:

e-kx = ax

Af ovenstående ses at:

a = e-k

Hvoraf:

e-3x = (e-3)x

og dermed:

a = e-3 = 0,0498


Svar #5
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Critical system error. My brain is overheating!!

Det forstår jeg altså intet af!

Jeg synes da ellers at jeg spurgte om noget simpelt!

g(x)=12,3·e-3x.
 

ud fra forskriften kan jeg se at a=e-3x

men skal jeg ikke angive e-3x som et tal? I så fald hvordan?

Mit bud: ln(-3x) hvad gøre jeg så efter dette?


Svar #6
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

#4

så ikke at du havde skrevet!


Svar #7
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Jeg har som sagt forskriften: g(x)=12,3·e-3x.
 

Så står der at jeg skal løse ligningen g(x)=2

altså skal jeg løse:

12,3·e-3x=2

en der kan hjælpe? :-S


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. september 2008 af Isomorphician

12,3e-3x = 2

e-3x = 2/12,3

-3x = ln(2/12,3)

x = -(ln(2/12,3)/3)


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2008 af Danielras (Slettet)

Start med at isolere e-3x. Herefter fjernes e ved at tage den naturlige logaritme på begge sider af lighedstegnet.


Brugbart svar (1)

Svar #10
19. september 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

ej, altså den opgave er jo pil-nem.. skal du bare finde x ?

det du gør er at du siger g(x) =12,3 x e^(-3x).

dernæst sætter du g(x) = 2 ind.

2 = 12,3 x e^ (-3x)

så bruger du reglen der siger at ln(e^(x)) = x, i dette tilfælde er x = -3x

2 = 12,3 x e^(-3)(x)

2 = 12,3 x ln(e^(-3x))

2 = 12,3 gange - 3x 

så dividere du med 12,3 og dernæst med -3, er det ikke bare sådan, så finder du x? : o


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

glemte at du skal tage ln til det hele ! husk lige at gøre det, så det andet sidste led hedder altså

2 = 12,3 x ln(e^(-3x)) <-- wrong, men

ln(2) = ln(12,3) x ln(e^(-3x)).. like so.. ellers bare samme fremgangsmåde, det hvertfald sådan jeg havde løst den.


Svar #12
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

#10

Vil du høre noget sjovt!? Jeg har Mat A! :-)

At opgaven er nem? Jamen det var da godt for dig!


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. september 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

anders, jeg har også mat A og går kun i 2.g .. sig dog tak i stedet for at bli irriteret, jeg har jo brugt min tid -. - men i alle tilfælde kna du bruge din lommeregne og løse den derpå og se om det gir' det samme som det jeg fik den til.. jeg er nemlig ik 95 proecnt sikker og ikke 100, og lavede de nret hurtigt så dobbelttjek med lommeregneren er en go ide 


Svar #14
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

#13

Jeg er da ikke irriteret! Er da glad for at i er så hjælpsomme!

Så kan jeg lige oplyse: det giver i følge TI-89

2,9151 :-)


Svar #15
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

hmm nej dre er hvist gået noget galt ifølge TI89 (solve)

skal den give 0,60


Svar #16
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

tror jeg har fundet fejlen det hedder:

x=(-in(2/12,3))/3


Svar #17
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Enige?


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. september 2008 af juventuz (Slettet)

#14

#8' metode giver 0.605

Hvad skrev du ind på lommeregneren, siden du fik det resultat?


Svar #19
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

#18 ups! Beklager den overså jeg hvist! :-S


Brugbart svar (0)

Svar #20
19. september 2008 af juventuz (Slettet)

#17

f(x)=12.3*e-3x

solve(f(x)=2,x) x=0.605

Så enig ja


Skriv et svar til: Wee! sidste opgvae! Men har brug for hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.