Kemi

Beregn aktuelle koncentration af oxoniumioner

07. oktober 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Hej

Har følgende opgave:

En stor beholder med volumet 7500 L er fyldt med vand, hvor pH= 7. Vandet tilsættes en enkelt dråbe koncentreret svovlsyre, og der røres godt rundt for at sikre en homogen opløsning. Det antages at dråben har rumfanget 0,016mL, og densiteten af koncentreret sovlsyre er 1,832 g/mL

a) Beregn den formelle koncentraion af svovlsyren, c(H2SO4)

det antages, at opløsningen er så fortyndet, at svovlsyren er fuldstændig hydronolyseret i beggetrin.

b) Bestem den aktuelle koncentration af oxoniumioner [H3O+], der stammer fra svovlsyre.

Håber der er hjælp at hente :D


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. oktober 2008 af mathon

n(H2SO4) = m/M = V*d/M

c (H2SO4)formel = n/(7500 L)

.............

H2SO4(aq)   +   2H2O(l)   --->  2H3O+(aq)   +   SO42-(aq)

[H3O+(aq)]aktuel  2*c(H2SO4)formel


Svar #2
07. oktober 2008 af Bruger slettet (Slettet)

der var lige en mere til samme opgaveformulering:

c) Bestem den aktuelle koncentration af oxoniumioner, [H3O+], i opløsningen, idet der tages hensyn til vands autohydronolyse


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2008 af mathon

du vil opdage, at [H3O+] hidrørende fra svovlsyren er mindre end [H3O+] hidrørende fra vandet...


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2008 af StudiePortalLogin (Slettet)

Hej mathon...
Kan du uddybe til opg c)

Tænker at jeg skal udnytte at jeg ved at: [H3O+] * [OH-] = 1.0*10-14M2 ??, men hvordan ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2008 af mathon

n(H2SO4) = m/M = V*d/M = (1,6*10-5 L)*(1832 g/L)/(98 g/mol) = 2,99102*10-4 mol

cs (H2SO4)formel = (2,99102*10-4 mol)/(7500 L) = 3,98803*10-8 M

[H3O+(aq)]svovlsyre = 2*(3,98803*10-8 M) = 7,97605*10-8 M = 0,797605*10-7 M

når  for en stærk dihydron syre
cs << 10-7 M

gælder
[H3O+(aq)] = 2cs + [OH-(aq)], da vandets egendissociation giver lige så mange H3O+ som OH-

hvoraf
[H3O+(aq)] * [OH-(aq)] = [H3O+(aq)] * ([H3O+(aq)] - 2cs) = 10-14 M2

som giver
[H3O+]2 - (2cs)*[H3O+] - 10-14 = 0 og [H3O+] > 0.........(uden enheder)

[H3O+] = 1,47539*10-7 M

pH = -log(1,47539*10-7) = 6,83


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2008 af StudiePortalLogin (Slettet)

Tusind tak..


Skriv et svar til: Beregn aktuelle koncentration af oxoniumioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.