Kemi

Beregn pH i titrering af cola

13. oktober 2008 af Haps89 (Slettet)

Jeg har titreret cola (fosforsyre) med NaOH(0,1M)

Jeg har fået lavet en kruve, og har fået en opgave:

At beregne pH 2 steder, også sammenligne med kurven. Opgaven siger jeg skal bruge syre/base teorien.

Jeg har prøvet mig lidt frem med nogle forskellige formler, og har da også fået et resultat der virker nogenlunde rigtig i den ene udregning, men så i den anden udregning viser den npget helt forkert og jeg gætter så på at jeg nok har lavet en fejl :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2008 af mathon

...hvad har du beregnet?...


Svar #2
13. oktober 2008 af Haps89 (Slettet)

Regner med at du mener du gerne vil se hvad jeg selv er kommet frem til:

Jeg vil finde pH ved hjælp af nedenstående formel når der er tilsat 10mL NaOH hvor jeg først finder syren H2PO4- koncentration:
c(H2PO4-) * VPrøve = c(NaOH) * V(NaOH)
c(H2PO4-) * 0,1mL = 0,1M * 0,01mL
c(H2PO4-) = 0,01M
Så ved jeg, at koncentrationen af syren er på 0,01M når der er tilsat 10mL NaOH, og nu vil jeg beregne pH, ved hjælp af pufferligningen:

pH = 7,21 + log(0.1/0.01) 
pH = 8,21, og ifølge min tabel burde det være 6,62... jeg ved ikke om det er det rigtige jeg har gjort :S


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2008 af janko (Slettet)

under dit forsøg, antager jeg, at der forløber følgende tre reaktioner:


a) H3PO4 (aq) + OH- (aq) ↔ H2PO4- (aq) + H2O (l)                  pKs(H3PO4) = 2,1
b) H2PO4- (aq) + OH- (aq) ↔ HPO42-(aq) + H2O(l)                  pKs(H2PO4- ) = 7,2
c) HPO42- (aq) + OH- (aq) ↔ PO43- (aq) + H2O (l)                   pKs(HPO42-) = 12,4
 

Du har en titrekurve, hvor du kan bestemme pH ved ækvivalentmængden...


Svar #4
13. oktober 2008 af Haps89 (Slettet)

Ja jeg har en kurve, men jeg har fået en opgave hvor jeg skal beregne pH 2 tilfældige steder også sammenligne med kurven, og den beregning jeg har skrevet ind stemmer ikke overens med kurven, så tænkte jeg måske havde gjort noget forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. oktober 2008 af janko (Slettet)

De 2 "tilfældige"  steder du kan bestemme pH-værdien til, kan du med stor fordel vælge bergene pH ved henholdsvis første og anden ækvivalenspunkt.

På din titrerkurve kan du se og makerer pH=pKs (puffer) !

Beregn det teoretiske pH-værdi og sammenlign med det aflæste på titrerkurven....


Skriv et svar til: Beregn pH i titrering af cola

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.