Matematik

1 ligning med 2 ubekendte

17. oktober 2008 af Borrisholt (Slettet)

Jeg sidder og arbejder med en opgave, hvor jeg i første omgang skal bestemme omkredsen af en løbebane. Jeg har en skitse af løbebanen, som er et rektangel med en halvcirkel i hver ende. De lange sider i rektangel betegnes x og radius af halvcirklerne er r. Opgaven lyder så:

Bestem omkredsen af løbebanen udtrykt ved x og r, og bestem arealet af rektanglet udtrykt ved x, når omkredsen af løbebanen skal være 800 m.

HJÆLP!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Hvad er formlen for omkredsen og arealet i dine to tilfælde?


Svar #2
17. oktober 2008 af Borrisholt (Slettet)

Jamen jeg er noget frem til, at omkredsen af hele banen må være: 2x + 2π * r (men er omkredsen så udtrykt ved x og r?).

Derefter får jeg at vide, at omkredsen af løbebanen skal være 800 m. og jeg skal så finde arealet af rektanglet. Formlen for arealet er: 2r + 2x.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Første del er rigtig:

O(x,r)=2x+2πr

Anden del er ikke helt rigtig. Arealet for en cirkel (du har jo to ens halvcirkler) er givet ved:

A(r)=πr2

Prøv at finde det samlede areal igen :)


Svar #4
17. oktober 2008 af Borrisholt (Slettet)

Det er kun rektanglet jeg skal finde arealet af. De lange sider kaldes x og de korte sider svarer hver til 2r.

Så formlen for arealet af rektanglet må være 2 * 2 r + 2 x. Men hvordan finder jeg så arealet? Hvis jeg ved at omkredsen af hele banen er 800m?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Så tag det samlede areal af banen og træk cirklens areal fra. Du kan isolere r oppe fra omkredsformlen.


Svar #6
17. oktober 2008 af Borrisholt (Slettet)

Dvs at jeg får r = 800 / (2x + 2π).

Og så skal jeg altså sige π * r^2 + 2 * 2 r + 2x (det samlede areal) -  π * r^2 (cirklens areal).

Og så skal jeg insætte 800 / (2x + 2π) på r's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2008 af ph0ton (Slettet)

Areal af firkant = 2r*x

areal af 2 halvcirkler = pi * r ^2

arealsum = 2rx+pi*r^2

omkreds = 2*pi*r + 2* x = 800 (du har nu 2 ligninger med 2 ubekendte)

du indsætter den ene i den anden, og bagefter regner du den ene udfra den den anden. Du isolerer fx r og insætter, og bagefter indsætter du x i en af den ovenstående ligninger for at finde x.



Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2015 af MettejensenXD (Slettet)

Kan du måske uddybe det lidt mere? Hvad mener du helt præcis?


Skriv et svar til: 1 ligning med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.