Matematik

Funktion

21. oktober 2008 af CJN (Slettet)

Jeg har en opgave jeg ikke ved hvordan jeg skal gribe an...

Hvad gør man og hvad betyder det at finde et minimum for funktionen?

Bestem minimum for funktionen f(x) = 2x2 - 4x + 2

Håber nogen kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2008 af Isomorphician

Et minimum er den mindste funktionsværdi funktionen kan antage.

Du kan se at det drejer sig om en parabel der vender grenene opad, og derfor må toppunktet være den mindste funktionsværdi.

Du kan evt. også differentiere din funktion og sætte den differentierede funktion lig 0 for at finde ekstremum.


Svar #2
21. oktober 2008 af CJN (Slettet)

At finde toppunktet kan jeg, men hvordan er det jeg sætter funktionen lig 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2008 af Isomorphician

f(x) = 2x2 - 4x + 2

f'(x) = 4x - 4

.......

f'(x) = 0

4x - 4 = 0....


Svar #4
21. oktober 2008 af CJN (Slettet)

Den fangede jeg så ikke helt...?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2008 af Isomorphician

Den differentierede funktion = f'(x) = 4x - 4

Den differentierede funktion lig 0 er det samme som:

f'(x) = 0

Som er det samme som:

4x - 4 = 0, hvor du isolerer x.


Svar #6
21. oktober 2008 af CJN (Slettet)

okay men hvordan er det så lige det hænger sammen med toppunktet som jeg har fået til (1,0) det er det jeg ikke forstår?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2008 af Isomorphician

Når du isolerer x i:

4x - 4 = 0

får du x-værdien til det punkt hvor grafen har en vandret tangent. Da det i dette tilfælde drejer sig om en parabel med grenene opad, er x-værdien lig med x-værdien af toppunktet.

Hvis vi regner det ud:

4x - 4 = 0 <=>

4x = 4 <=>

x = 1, hvilket du også fik.

Den fundne værdi for x sættes nu ind i den oprindelige funktion for at finde y-værdien:

f(1) = 2(12) - 4(1) + 2 = 2 - 4 + 2 = 0, hvilket passer med det toppunkt du fandt.


Svar #8
22. oktober 2008 af CJN (Slettet)

Okay.. Nu forstår jeg, efter det blev skåret ud i pap, mange tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.