Matematik

planer

23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

Hej. Er der nogen der lige vil sætte mig igang med den her opgave? bare en forklaring på hvad man kan gør ?

" I et koordinatsystem i rummet er givet tre planer med ligningerne

x+y+z=6

2x-y-z=1

x+y-2z=3



Gør rede for, at de tre planer har netop ét punkt fælles, og bestem koordinatsættet til dette punkt..."


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. oktober 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Du har 3 ligninger med 3 ubekendte, løs den og du får svaret på begge spørgsmål


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. oktober 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

.. som spoiler kan jeg da nævne at jeg fik (x,y,z)=(7/3,8/3,1)


Svar #3
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

hvordan gjorde du?


Brugbart svar (2)

Svar #4
23. oktober 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Isoler den første ligning mht z:

(1) z=6-x-y

Indsæt i næste ligning:

(2) 2x-y-z=1 ⇒ 2x-y-(6-x-y)=1 ⇒ 3x-6=1 ⇒ x=7/3 (nu har du x)

Insæt disse to i tredie ligning:

(3) x+y-2z=3 ⇒ 7/3+y-2*(6-x-y)=3 ⇒ 7/3+y-2*(6-7/3-y)=3 ⇒ 3y-12+7=3=3 ⇒ 3y-5=3 ⇒ y=8/3 (så har du y)

Indsæt x og y i (1): z=6-7/3-8/3= (18-7-8)/3=3/3=1

WHAM ^_^


Svar #5
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

her har man så fundet kordinatsættet til dét punkt , ik?

hvordan kan man så gør rede for at de netop har ét punkt fælles?

Ved at sige at der kun er én løsning til dette , eller ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. oktober 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

(1)+(3) Ja ... og KUN det punkt ... x,y,z var vilkårlige så da jeg satte disse ligninger op mod hinanden var der kun en løsning/skæring .... Disse ligninger er linære, godt nok 2 dimensionelle i et tre dimensionelt fora!

(2) Beviset viser ret faktisk begge dele af dit spørgsmål, men hvis du i ord vil gøre rede for at dette er tilfældet, skal du analysere hældninger (på f.eks. x og y - det er nok med 2 af akserne) og gøre rede for at disse ikke er sammenfaldende, parallelle mv.

Da du nok har haft om planer vil jeg henvise til din lærebog om videre ....


Svar #7
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

mange tak for din hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. oktober 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

np


Skriv et svar til: planer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.