Matematik

hjælp til opstilling af ligning! (blanding af sprit opløsninger)

27. oktober 2008 af bobbybabz (Slettet)

Jeg har 12 liter 90% sprit.

Hvor mange liter 50 % sprit skal jeg blande i for at få en opløsning på 60 % ?

Jeg har stillet den op i denne ligning men hvordan for jeg den omskrevet så den dur metematisk?

x liter'50%'sprit + 12 liter'90%'sprit = (12+x) liter'60%'sprit

ved ikke hvordan jeg kommer videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2008 af c_aastrup

Nej nej nej!

Den nemmeste måde at løse problemet er at kigge på 12 liter 90% sprit, jeg kalder for nemheds skyld det som ikke er sprit for vand (i virkeligheden er det nok alt uligt blandet), og man kan regne at der er

0.9*12 = 10.8 L ren sprit

og

0.1*12 = 1.2 L vand

Når vi putter en liter 50% sprit i blandningen får vi så 0.5 L sprit og 0.5 L vand ekstra, og putter vi x liter i får vi x*0.5 L sprit og x*0.5 L vand ekstra, altså

10.8 + x*0.5 L af sprit og 1.2 + x*0.5 L af vand.

Forholdet mellem disse to er hvor høj opløsningen er. Og da den skal være 60% =0.6 får vi følgende ligning

 

og den skulle det jo være en smal sag at løse, ikke?


Skriv et svar til: hjælp til opstilling af ligning! (blanding af sprit opløsninger)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.