Kemi

Syre-base reaktioner

28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

I koncentreret phosphorsyre er indholdet af H3PO4 85 masse%, og densiteten for opløsningen er 1,69 g/mL.

Nu er spørgsmålet så, hvordan beregnes det volumen 0,80 M NaOH-opløsning, der skal tilsættes til en vandig opløsning, som indeholder 3.48 mL koncentreret phosphorsyre, for at fremstille en puffer med pH = 7,4?

Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

Først udregner du massen af din phosphorsyre. Densitet gange volumen. Dernæst finder du molarmassen for phosphor syre og udregner stofmængden. I en Buffer er pH=pKa+log(Cb/Ca) men da det er i samme volumen kan du også bruge pH=pKa+log(nb/na). na er stofmængden af phosphorsyre, men nb er stofmængden af NaOH. Du kender pH, kan slå pKa op og du kender na, så din eneste ubekendte er nb, som du kan isolere og derefter ved hjælp af koncentrationen omregne til det volumen du skal bruge.


Svar #2
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Skal man bruge pufferligningen? Det er jo ikke et korresponderende syre-base-par?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

nej men stofmængden af NaOH må svarer til stofmængden af den korresponderende base


Svar #4
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Okay, men vi får bare stofmængden af NaOH til 9722 mol....

det kan jo ikke passe... :S


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

arh... havde glemt noget... H3PO4 dissocierer fuldt ud, så det i beregner puffer på er forholdet mellem H2PO4- og HPO4--. men altså stofmængden af H3PO4 svarer til stofmængden af H2PO4-, så det blvieri princippet samme beregning, det er bare pKa for H2PO4- i skal bruge... DEt er så når i tilsætter NaOH i får dannet HPO4--, hvilket så er den korresponderende base.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

massen af H3PO4 = 3,48*1,69*0,85=5g, dernæst udregner i antal mol H3PO4, hvorved i så også har antal mol H2PO4-...


Svar #7
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Hvorfor er det at vi skal bruge pka for H2PO4- istedet for H3PO4?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

Fordi det er en buffer mellem H2PO4- og HPO4-- som i får lavet. Der  er ikke noget H3PO4 tilbage.


Svar #9
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

.....HJÆLP..!?


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. oktober 2008 af mathon

M(H3PO4) = 98,00 g/mol

c(H3PO4) = 0,85*(1690 g/L)/(98,00 g/mol) = 14,6582 M

n(H3PO4) = (0,00348 L)*(14,6582 M) = 0,051010 mol

på et Bjerrumdiagram vil du kunne se, at syre-basesystemet
er
H2PO4-/HPO42- 
H3PO4's  omdannelse til  H2PO4- ækvivaleres af 0,051010 mol NaOH under dannelse af 
0,051010 mol H2PO4-

heraf skal omdannes decimalbrøkdelen (1-x), når x er syrebrøken, x = [H2PO4-]/cs i

pH = pKs2 + log((1-x)/x)

log((1-x)/x) = 7,4 - 7,21 = 0,19

(1-x)/x = 100,19 = 1,54882
med løsningen
x = 0,392339

(1-x) = 0,607661

der skal omdannes 0,607661*0,051010 mol H2PO4-, = 0,030997 mol H2PO4-, hvilket
ækvivaleres af yderligere 0,030997 mol NaOH
 

samlet NaOH-forbrug under pufferindstillingen: (0,051010+0,030997) mol = 0,082007 mol

VNaOH = (0,082007 mol)/(0,8 mol/L) = 0,102509 L = 102,509 mL


Skriv et svar til: Syre-base reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.