Fysik
energi
10. maj 2002 af
SP anonym (Slettet)
en beholder med 2 liter suppe skal dybfryses, dvs. afkøles til 18c.Vi antager, at sauppen har den samme varmekapaciet og smeltevarme som vamd.Suppens starttemperatue er 20C
Hvordan beregner jeg den energimængde der skal fjernes fra suppen?
Hvordan beregner jeg den energimængde der skal fjernes fra suppen?
Svar #1
10. maj 2002 af SP anonym (Slettet)
Hej Stine.
Hvis du kender start og sluttemperatur kan du bruge formlen:
Q = m*c*delta T = m*c*(T_slut-T_start).
Så indsætter du blot massen af suppen, varmekapaciteten og start og sluttemperatur. Resultatet bliver negativt - det skyldes, at suppen har negativ temperaturtilvækst (d.v.s. der skal TILFØRES varme).
vh,
Anders
Hvis du kender start og sluttemperatur kan du bruge formlen:
Q = m*c*delta T = m*c*(T_slut-T_start).
Så indsætter du blot massen af suppen, varmekapaciteten og start og sluttemperatur. Resultatet bliver negativt - det skyldes, at suppen har negativ temperaturtilvækst (d.v.s. der skal TILFØRES varme).
vh,
Anders
Svar #2
10. maj 2002 af SP anonym (Slettet)
Jeg er lidt uening med 404error.
Du mener jo vel - 18º C idet du skriver dybfryses.
Derfor skal du først beregne energitilvæksten fra 20 ºC til 0ºC (Negativ) som 404error skriver.
Derefter skal du beregne smeltevarmen (Også negativ) Q = m·Lis
og tilsidst skal du berenge den energimdg der skal aftages for at få suppen til -18ºC. (Q=mc (delta)T)
Husk at is har en anden specifik varmekapacitet end vand.
Tilsidst summerer du alle energierne og får forhåbentligt noget negativt.
Dvs. at der skal FRAFØRES varme.
Du mener jo vel - 18º C idet du skriver dybfryses.
Derfor skal du først beregne energitilvæksten fra 20 ºC til 0ºC (Negativ) som 404error skriver.
Derefter skal du beregne smeltevarmen (Også negativ) Q = m·Lis
og tilsidst skal du berenge den energimdg der skal aftages for at få suppen til -18ºC. (Q=mc (delta)T)
Husk at is har en anden specifik varmekapacitet end vand.
Tilsidst summerer du alle energierne og får forhåbentligt noget negativt.
Dvs. at der skal FRAFØRES varme.
Svar #3
11. maj 2002 af SP anonym (Slettet)
Hov ja, min fejl dér.. :) Jeg glemte helt, sagerne faktisk skulle fryses.
Det er naturligvis rigtigt, at man skal tage højde for den varme, der går til faseomdannelse. Samt at der jo afgives varme, nedkøling.
vh,
Anders
Det er naturligvis rigtigt, at man skal tage højde for den varme, der går til faseomdannelse. Samt at der jo afgives varme, nedkøling.
vh,
Anders
Skriv et svar til: energi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
