Matematik

Polymiers rødder

19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

Hej SP
Sidder lige med en matematikopgave, som jeg ikke kan få hul på.

"Find forskriften for det tredjegradspolynomium der har rødderne 7,9,13 og som i 0 antager værdien 3."

Hvad pokker betyder det sidste? "og som i 0 antager værdien 3"??


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2008 af Jerslev (Slettet)

 #0: Det betyder, at kaldes polynomiet for f vil f(0)=3.


Svar #2
19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

Dvs at ligningens resultat er 3? eller?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2008 af Daniel TA (Slettet)

#2 Ja, når x=0.


Svar #4
19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

Dvs f(0):(x-7)*(x-9)*(x-13)=3 ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du bliver vist nødt til at tage den i to skridt, det er nok lettest at se.

f(x)=a*(x-x1)(x-x2)(x-x3)

Så indsætter du punkterne som du rigtig nok har gjort og ganger paranteserne ud.

Nu indsætter du x=0, for at finde a, den konstant der står foran x3


Svar #6
19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

aha :) Jeg prøver.. tusind tak for hjælpen


Svar #7
19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

hjælp igen.... :)
Når jeg når hertil:
f(x) = a*(x-7)*(x'-9)*(x-13) og regner paranteserne ud, prøver jeg at indsætte 0 på x'ets plads alle steder i ligningen? Eller hvad? Det har jeg i hvert fald lige prøvet, og alt hvad jeg får ud af det, er resultatet "false"..


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. november 2008 af Daniel TA (Slettet)

Prøv at skrive op hvad du får, når du har ganget paranteserne ud inden du indsætter x=0


Svar #9
19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

jeg får x^3 - 39 * x^2 + 271 * x - 819
:)


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. november 2008 af Daniel TA (Slettet)

Hvor er a?


Svar #11
19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

Ups... hmm, skal jeg bare skrive trykke a ind på lommeregneren? og indsætte det foran paranteserne?


Christ jeg hader den her slags opgaver..


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. november 2008 af Jerslev (Slettet)

 #11: Gang dem sammen i hånden ellers.


Svar #13
19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

#12
Så jeg ganger a på paranteserne?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. november 2008 af Jerslev (Slettet)

 #13: Ja, det er også en mulighed. Du kan jo starte med at gange paranteserne ud og så gange a ind bagefter,


Svar #15
19. november 2008 af mellemulle (Slettet)

Hmm, tror jeg har rodet det helt rundt

Nu er jeg kommet frem til
x*(x^2-29*a*x+271*a-3 = 819*a

Hvad så nu?? :/


Skriv et svar til: Polymiers rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.