Matematik

eksponentiel funktion

24. november 2008 af seriøs (Slettet)

Om den eksponentielle udvikling f gælder, at f (2) = 1 og f(-2) = 81-
 

Jeg skal bestemme forskriften ud fra to punkter?
 

Skal jeg bruge ?x^a ?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. november 2008 af Hr. Kræmer (Slettet)

Hej Seriøs

Eksponentiel udvikling har forskriften:  f(x) = b * a^x

Potensfunktioner har forskriften:  f(x) = b * x^a

      hvis du bruger regression på TI-89 eller VOYAGE 200, så hedder potensfkt "powerreg.", så vidt jeg husker


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. november 2008 af mullemalle (Slettet)

Powerreg er vist nok potensfunktioner. Jeg mener den hedder Expreg når det er eksponentielfunktioner.

Hvis ikke du bruger lommeregneren kan du løse den i hånden ved at opstille to ligninger med to ubekendte og så dividere dem emd hinanden så b'erne går ud og så finde a. Derefter kan du indsætte den fundne a-værdi og bestemme b.


Svar #3
24. november 2008 af seriøs (Slettet)

måske har i forstået mig forkert?
 

Opgaven lyder : Om den eksponentielle udvikling f gælder, at f (2) = 1 og f(-2) = 81

Jeg skal bestemme forskriften ud fra to punkter.

punkterne må så være : (2;1) = (x1;y1) og (-2;81) = (x2,y2)

Jeg har indsættet dem i formlen så jeg kan finde forskriften...


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. november 2008 af mathon

y = b*ax

81 = b*a-2
1 = b*a2                  ligningerne divideres

81 = a-4                  hvoraf a findes

(34)-(1/4) = a

3-1 = a

a = 1/3

hvoraf
y = b*(1/3)x = b*3-x

og

1 = b*3-2
1*32 =  b
b = 32

konklusion
y = 32*3-x

y = 32-x
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. november 2008 af mathon

evt.

y = 9*(1/3)x


Svar #6
24. november 2008 af seriøs (Slettet)

Det ser svært ud,,,

Jamen jeg har brugt den her formel for at finde a og b, eftersom jeg vil fnde

forskriften.

a = x2 - x1^√(y2/y1)

så har jeg isoleret b ved:

b = y1/a^x1

Er det ik rigtigt nok?


Svar #7
24. november 2008 af seriøs (Slettet)

Det ser rigtigt ud ;)

Vedhæftet fil:Funktioner.doc

Brugbart svar (1)

Svar #8
24. november 2008 af mathon

a,b € R+

hvorfor det ikke ser rigtigt ud...


Svar #9
24. november 2008 af seriøs (Slettet)

jamen jeg har fået af vide at jeg skal bruge den formel.. det er hvad der gør mig forvirret.

Kan du fortælle i hvilket sætning jeg har regnet forkert? Eller mener du det hele er forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. november 2008 af mathon

n√(a) er kun defineret for n € N


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. november 2008 af mathon

se #4 og #5


Skriv et svar til: eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.