Kemi

reaktion

26. november 2008 af Muminah (Slettet)

Davs all people.

Hvorfor er det, at man ikke behøver at skrive svage basers kb-værdi i tabeller,  når syrestyrkerne Ks er kendt for de korresponderende syrer?

Er det fordi, at begge formler er et mål for en styrke, som er for ikke stærke?

og er der nogle der kan hjælpe mig med at finde den reaktionen for fluorid, F- ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2008 af Arctan (Slettet)

Vi betragter nedenstående syrebasereaktion, hvor HA er en vilkårlig monoprot syre og A- er dens korresponderende monoprote base.

HA + H2O → A- + H3O+

Ifølge ligevægtsloven har vi

Ks = [A-][H3O+]/[HA]

Omvendt har vi for den modsatte reaktion, at

Kb = [HA][OH-]/[A-]

Produktet af Ks og Kb må være:

Ks·Kb = [A-][H3O+]/[HA] · [HA][OH-]/[A-] = [H3O+][OH-] = 1·10-14 M2 (sidstnævnte kommer af definitionen på vands ionprodukt)

Så hvis vi vil finde Kb ud fra Ks siger vi Kb = (1·10-14 M2)/Ks og omvendt bliver det Ks = (1·10-14 M2)/Ks. Denne relation gælder for alle syrer.

  

Der er også en relation mellem pKs og pKs for en syre og dens korresponderende base. Vi fortsætter og tager logaritmen på begge sider:

log(Ks·Kb) = log(Ks) + log(Kb) = log[1·10-14]

Da pKs = -log(Ks) og pKb = -log(Kb) har vi at

-pKs - pKb = -14

eller

pKs + pKb = 14


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2008 af Arctan (Slettet)

Der er også en relation mellem pKs og pKs for...

Der er også en relation mellem pKs og pKb for...


Svar #3
26. november 2008 af Muminah (Slettet)

Mange tak Arctan, for forklaringerne :)

den monoprot du har brugt, er det bare et eks.?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2008 af Arctan (Slettet)

#3.

Ja. H-A bruges som standardbetegnelse for en vilkårlig monoprot syre [H+A-], hvor A- er syrerestionen og hvor H+repræsenterer den proton som oftest afgives i forbindelse med en monovalent syrebasereaktion.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2008 af mathon

...du vil ofte møde kemiopgaveteksten
"der nedkøles til 25°C"

hvilket betyder (Kw = wassers ionprodukt)
Kw = kt*10-14 med k25C= 1

og dermed
pKb = 14 - pKs

som udledt i #1
................................................................

samt
pH = 14 - pOH


Svar #6
26. november 2008 af Muminah (Slettet)

Ah tak, ich verstehe jetzt. Men hvis man skal forklare det med ord, hvad vil I da sige?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2008 af mathon

#6

...det lader sig næppe gøre, da der er tale om
en størrelsesforholdsudredning, som kræver beregning
og dermed
værktøj forskelligt fra redskaber i almindelig verbal argumentation.

sagt anderledes:
"verden" er ikke kun dansk stil men også matematik

Med anvendelse af begge fagområder haves fantastiske udtryksmuligheder...


Svar #8
27. november 2008 af Muminah (Slettet)

#7. Ja, kan godt se det vanskelige ved at skrive det ned, men ellers tak. I har været til stor hjælp.


Skriv et svar til: reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.