Matematik

invers funktion-hjælp

03. december 2008 af lallenalle (Slettet)

Hey alle

jeg har fået stillet en opg hvor jeg skal bestemme den omvendte funtion til f(x)=√(3-x). 

Mit bud går på at den må hedde x= -y2+3.  Problemet opstår i det jeg skal bestemme definitionsmængde. 

Altså Dm for f(x) må være (-uendeligt til og med 3)  ikke ? 

Er Dm så den samme for den omvendte funktion ? eller hvordan fungere det 

på forhånd tak   


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det er helt rigtigt indtil du skal finde Dm for den inverse funktion. Er der noget tal man ikke må kvadrere, altså være opløftet i anden?


Svar #2
03. december 2008 af lallenalle (Slettet)

Nej det er der ikke, men skal den omvendt ikke være en spejling af den oprendelige  med yaksen som spejlingslinje  ?  funktionen  x= -y2+3 bliver en parable og dermed ikke injektiv som f(x)=√(3-x). 

så Dm for den omvendte skal vel begrænses ikke ?

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af okerne (Slettet)

Det gælder om den inverse funktion at

f^-1: Vm(f) -> Dm(f)


Svar #4
03. december 2008 af lallenalle (Slettet)

det giver sku egentligt go mening

tak for det


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis funktionen f er enentydig (se nedenfor), så har den en invers, og der gælder

y=f -1(x) <=> x=f(y)

En funktion er enentydig (1:1) hvis f(x1) ≠ f(x2), når x'erne tilhører definitionsmængden for f og x1  ≠  x2

f(x1) = f(x2), så x1=x2  som du ser af din opgave; xi  ≤ 3, sæt nu y=g -1(x) og prøv selv herfra...så får du din spejling i linien y=x


Svar #6
03. december 2008 af lallenalle (Slettet)

skal dm for den omvendte til f(x)=√(3-x) ikke bare være  f(x)=√(3-x)´s værdimængde altså ( fra og med 0 til uendeligt)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Du starter med y=(√3-x), og da (√3-x1)=(√3-x2), så er x1=x2 => f er invertibel, så der eksisterer en invers funktion, som vi skriver y=f -1(x), så x=g(y) = (√3-y). Det ses, at x er positiv og x2=3-y, der løses med hensyn til y, så y=3-x2. Den funktion kalder vi også for f -1(x)


Skriv et svar til: invers funktion-hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.