Matematik

Funktion om Linå Vandværk

14. december 2008 af KMH-EG (Slettet)

Er der nogen, der vil hjælpe?

På Linå Vandværk betaler man en fast afgift på 131 kr. pr. kvartal. Desuden betales 9,5 kr. pr. m^3 vand. Forbrugerne i Linå bruger mellem 0 og 100 m^3 vand pr. kvartal.
a) Bestem en ligning for sammenhængen.
b) Hvad koster et forbrug på 37 m^3 i et kvartal?
c) En forbruger får en kvartalsregning på 511 kr. Hvor mange m^3 vand har han brugt?
d) Vandværket i nabobyen kræver 168 kr. pr. kvartal i fast afgift og derefter 8,50 kr. pr. m^3 vand efter forbrug. Hvilket vandværk vil være billigst for en forbruger der bruger 42 m^3 vand pr. kvartal?
e) Ved hvilket forbrug er de to vandværker lige dyre?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2008 af Isomorphician

Har du ikke selv et par idéer?


Svar #2
14. december 2008 af KMH-EG (Slettet)

a) y = 9,5x+131


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2008 af Isomorphician

#2

Ja.


Svar #4
14. december 2008 af KMH-EG (Slettet)

Så kan jeg godt selv finde ud af resten.

Men er følgende rigtigt?

Når man opvarmer en jernstang bliver den lidt længere. Ved et forsøg har man målt udvidelsen af en 0,5 meter lang jernstang. En opvarmning på 80 grader celsius førte til en forlængelse på 0,47 mm. Man kan gå ud fra at forlængelsen y er proportional med temperaturstigningen x.
a) Udregn proportionalitetsfaktoren.
b) Opstil en ligning for sammenhængen.
c) En 20 meter lang jernbaneskinne opvarmes 50 grader celsius. Hvor meget udvider jernbaneskinnen sig?

a) 0,47/80 = 0,005875
b) y = 0,57/80x
c) 40*0,57/80*50 = 0,0057 mm
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2008 af Isomorphician

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=614968


Skriv et svar til: Funktion om Linå Vandværk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.