Matematik

Inverse elementer og eulers sætning

17. december 2008 af Dan S P (Slettet)

Hej :)

For at finde det inverse element til eksempelvis 11 modulo 25, skal man finde s og t, så s*11+t*25=1.
Her er s = -9 og t = 4, hvormed man kan finde det inverse element. Altså:

11-1(mod 25)=-9(mod 25)=16

Hvis man kender phi(n) skulle man så ved hjælp af Eulers sætning kunne bestemme det inverse element til a modulo n. Altså  a-1(mod n) på følgende måde:

a-1(mod n) = aphi(n)-1(mod n)

-så længe sfd(a,n)=1.

Jeg kan godt finde ud at at finde a-1(mod n), men hvordan bliver 11phi(25)-1(mod 25) = 16?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2008 af peter lind

Jeg er ikke helt klar over hvad du spørger om. Det fremgår af Euler, som du selv siger. Hvis du bare vil regne det ud kan jeg fortælle dig at phi(25)=20


Svar #2
18. december 2008 af Dan S P (Slettet)

Skidt, jeg omgik problemet på en anden måde. :)

Det jeg ikke kan finde ud af er vist, hvad aphi(n)-1(mod n) egentlig betyder - altså hvordan det udregnes. Hvis det er, vil jeg da stadig gerne vide det, men da jeg alligevel ikke skal bruge det, er det kun hvis du sidder og keder dig helt vildt ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2008 af peter lind

Jeg er iIgen lidt usikker på hvad du sørger om. Hvis det er phi(n) så er phi(pi)=pi-1(p-1), når p er et primtal. Er det sammensat af flere primtal skal de bare ganges sammen for eks. for 2 forskellige primtal p og q vil du få phi(pi*qj)=phi(pi) phi(qj).

Hvis det er et udtryk som as mod(n) kan du i princippet bare udregne as og derefter finde resten ved division med n. I praksis vil as normalt blive så stor, at det ikke kan beregnes. Så må man bare tage det i bidder. Her skal man bruge at a*b mod n= (a mod n )*(b mod n). Helt primitivt kan du så først  finde a*a mod n, dernæst a3 mod n = (a2 mod n)* (a mod n) o.s.v. For meget store værdier af n vil det dog gå for langsomt. Så kan man bruge et andet trick ´f. eks. a357 mod n  = a300+50+7 mod n = a300 *a50*a7 mod n = (a300 mod n) *(a50 mod n) *(a7 mod n) = ((a100)^3 mod n)*((a10)^5)*(a7 mod n) =                          ((a100 mod n)3  mod n)*((a10 mod n)5)*(a7 mod n). Her kan man finde a100 mod n  som (a10 mod n)* (a10 mod n).

Jeg har her beskrevet det ud fra 10-talssystemet; men i praksis bruger man 2-tals systemet, da det er mere effektivt.


Skriv et svar til: Inverse elementer og eulers sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.