Kemi

Fremstilling af derivat ved oxidation og dannelse af 2,4-DNPH

18. december 2008 af cattekillingen (Slettet)

Er der nogen derude, der kan hjælpe med denne redox-reaktion? Jeg kan simeplthen ikke få den til at passe, og jeg tror det skyldes at mine oxidationstal er forkerte.

RR'CHOH + Cr2O72- + H+ → RR'C=O + Cr3+ + H2O

Hvad er oxidationstallene for C? Jeg får dem til I og II, dvs. en opgang på 1. Og Cr får jeg til VI og III, dvs. nedgang på 3. Derefter afstemmer jeg, og så passer mine O'er ikke. Men tror det er mine oxidationstal for C der er forkerte. Jeg kan bare ikke finde fejlen...

HJÆLP!


Svar #1
18. december 2008 af cattekillingen (Slettet)

Min alkohol er phenylmethanol. så reaktionen hedder vel egentlig:

RR'CH2-OH + Cr2O72- + H+ → RR'C=O + Cr3+ + H2O

Eller???


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2008 af dnadan (Slettet)

OTC - venstre=0

OTC - højre = 2


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2008 af dnadan (Slettet)

Den sidste ser mest korrekt ud.

Dvs. OT for C til venstre da er -1


Svar #4
18. december 2008 af cattekillingen (Slettet)

Jep... Men nu jeg tænker mig om, bør den så ikke hedde COOH på højre side???


Svar #5
18. december 2008 af cattekillingen (Slettet)

Og hvad giver den så??? 4?


Svar #6
18. december 2008 af cattekillingen (Slettet)

nej mener 3


Svar #7
18. december 2008 af cattekillingen (Slettet)

Jeg kan simpelthen ikke få den til at passe...


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. december 2008 af mathon

en sekundær alkohol kan kun oxideres til alkanon R-CO-R'
Ved yderligere oxidation brydes carbonkæden, da

R-COOH ikke har en binding til overs til R'.

                  0              +6                               +2               +3
            3R-CHOH-R' + Cr2O72- +   8H+   →  3 R-CO-R'    +    2Cr3+    +    7H2O


Svar #9
18. december 2008 af cattekillingen (Slettet)

Ok... Men når det er phenylmethanol, skal den så ikke hedde CH2OH???


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. december 2008 af mathon

                     -1               +6                                       +1            +3
           3C6H5-CH2OH   +   Cr2O72-   +    8H+   →   3C6H5-CHO   +   2Cr3+   +   7H2O

her har C6H5-CHO mulighed for yderligere oxidation

                     +1          +6                                      +3             +3
           3C6H5-CHO  +   Cr2O72-   +   8H+   →   3C6H5-COOH   +  2Cr3+   +   4H2O


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. december 2008 af mathon

                                                                 oxidation
                                         alkansekundærol      →      alkanon  SLUT

                                                           oxidation          oxidation
                                        alkanprimærol     →     alkanal     →     carboxylsyre


Skriv et svar til: Fremstilling af derivat ved oxidation og dannelse af 2,4-DNPH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.